Sci-Tech

#savjet

Ograničiti djeci vrijeme gledanja u ekrane: evo kako i zašto to učiniti

Ograničiti djeci vrijeme gledanja u ekrane: evo kako i zašto to učiniti

Široko rasprostranjeni pristup internetu, posjedovanje tableta, mobitela, igraćih konzola i računala potaknuli su prekomjerno gledanje djece u ekrane.

Kako staviti pod kontrolu vrijeme provedeno  pred ekranima u dječjim i tinejdžerskim životima? Imamo nekoliko osnovnih smjernica koje bi mogle pomoći u uspostavljanju temeljnih pravila.

Ravnoteža je ključ 

Nikoga više nije briga za dobrobit i uspjeh vašeg djeteta  od vas, ali  nije dobra odluka braniti  im upotrebu tehnologije  u svijetu  koji postaje  sve više digitalan.   Isto tako  ići u drugu krajnost,  linijom manjeg otpora   i dopuštati prekomjernu upotrebu tehnologije.  Kao u većini situacija uravnoteženi pristup  najbolje funkcionira. Postiže se ograničavanjem vremena koje provode vaša djeca za ekranima! 

Nekoliko važnih razloga zašto ograničiti vrijeme      

  • Utjecaj na zdravlje:  previše vremena provedenog u zatvorenom prostoru i sjedećem položaju pri tome zureći u ekran   dovodi do nedovoljne fizičke  aktivnosti  koja može dovesti do pretilosti.  Osim toga  postoji određeni utjecaj  na vid djeteta  zbog stalnog napora oko   prilagođavanja da slika pada na retinu.
  • Problemi spavanja:  djeca i tinejdžeri koji provode više vremena na društvenim mrežama,  igranju igara ili spavaju s mobilnim uređajima u svojim sobama imaju veći su rizik od problema sa spavanjem. Izloženost svjetlu (posebno plavoj svjetlosti) i stimulirajući sadržaj s ekrana mogu odgoditi i poremetiti san.   Na primjer, uzbudljive videoigre, dramatične ili zastrašujuće televizijske emisije ili čak poticanje telefonskih razgovora mogu zahvatiti mozak i dovesti do oslobađanja hormona poput adrenalina. To zauzvrat može otežati zaspati ili održavati san.
  • Negativni učinak na uspješnost u školi:  Budući da je tehnologija puna podražaja i često zahtijeva obraćanje pozornosti na mnogo različitih stvari odjednom, djeca koja satima igraju videoigre ili provode većinu svog vremena online   mogu imati manju sposobnost fokusiranja  od djece koja umjereno koriste tehnologiju. To također može utjecati na način na koji  obrađuju informacije.   Kada su djeca izložena visokim razinama tehnologije, sklona su razmišljanju samo površno i ne razvijaju sposobnost kritičkog razmišljanja ili kreativnosti tijekom učenja novih koncepata.   
  • Internetska ovisnost:  može uništiti zdravu ravnotežu interesa i aktivnosti u stvarnom životu i uzrokovati samo veće probleme u kasnijoj životnoj dobi
  • Sporiji razvoj socijalnih i životnih vještina:  Dugotrajno provođenje vremena u virtualnom svijetu  smanjuju učestalost interakcije djece s vršnjacima. To im otežava  razvijanje smislenih odnosa s drugima i nešto je što može imati ozbiljne negativne posljedice kako rastu i razvijaju se.  

Koraci u postavljanju granice

Uzmite si vrijeme za razmišljanje i promišljanje prije donošenja konačne brojke  jer  jedinstvenog recepta nema

Upotreba tehnologije je  nevjerojatno raznolika.  Deset minuta razgovora s bakom i djedom ili prijateljima preko WhatsAppa, Vibera ili Skype,  neće imati isti učinak kao gledanje deset minuta YouTube videozapisa, trošenje  na Instagram  ili čitanje tračeva iz svijeta poznatih i slavnih.  Isto tako u određivanju vremena  bitan faktor su osobnost i razvojna razina djeteta te  činjenica da  djeca i tinejdžeri trebaju adekvatan san (8-12 sati, ovisno o dobi) i barem 1 sat dnevno tjelesne aktivnosti.

Dakle,  vrijeme  koje će trošiti   na zaslone i konzumirati medijski sadržaja nije jednostavni broj,   poput onog   "koliko nam sati traje radni dan ?"   Zato dobro  razmislite  prije nego odredite    ograničenja kako se ne bi  dogodio suprotan efekt od željenog ili možda nikakva promjena.  Osim toga možete razmisliti o ograničenom  izlaganju uređajima ili ekranima  određene dane ili doba dana.

Postanite  dobar  primjer kao roditelj

Dok razmišljate analizirajte vlastitu upotrebu interneta i vrijeme koje provodite gledanju u  ekrane.  Ako ste  sami od onih koji  provode sate i sate s telefonom, tabletima, računalima ili ispred TV-a, pokušajte  to vrijeme  ograničiti barem dok je dijete kod kuće i budno.  Znamo da  ova  promjena može postati i vama šok,  ali  vi  vodite primjerom. Vi trebate biti vašoj djeci snažan uzor. U suprotnom teško  će te uspjeti nametnuti  ograničenja. 

Razgovarajte o štetnosti prekomjernog korištenja tehnologije

Uspostavljanje pravila bez objašnjenja što znače moglo bi poraziti svrhu. Nedostatak transparentnosti može učiniti da  dijete nerado usvaja  nove navike. Zato je  potrebno komunicirati  o tome zašto su važne zdrave granice. Primjerice pričajte im o  poremećajima držanja tijela,  koncentracije, riziku od bespotrebnog umora, nesanice itd.  Naravno, sve jezikom primjerenim  djetetovom uzrastu.

Oboružajte se strpljenjem i izrecite svoju  odluku

Nakon što ste odradili gornja tri koraka  na redu  je razgovor s djetetom. Prvo mu predložite  neko okvirno vrijeme   za koje smatrate da bi  mu   bilo  dovoljno za igranje igara i provođenje  online aktivnosti na uređajima.  

Budući   dječje želje sigurno neće biti u skladu s vašim prijedlogom,  budite spremni  na otpor i  dodatni dijalog (neka bude miran)  oko negativnih učinaka koje tehnologija može imati ili zašto je družiti se s prijateljima u 'stvarnom životu' važno.  Na kraju će te  sigurno postignuti neki dogovor, iako možda uz malo kompromisa. Podijelite pravila upotreba tehnologije s bakama i djedovima kako biste osigurali da su  dosljedna.   

Što još trebate napraviti kao odgovoran roditelj?

Podučite ih o odgovarajućem ponašanju

Razgovarajte o   objavama statusa,  fotografija  ili videozapisa te pisanju  komentara na društvenim mrežama.  Djeca i tinejdžeri moraju  postati svjesni da  jednom  dijeljeni  sadržaj  možda neće moći izbrisati ili ukloniti u potpunosti. Objasnite im da mogu upasti u zamku zlonamjernih osoba ili seksualni prijestupnika i  trebaju   paziti s kime dijele sadržaje.

Saznajte više o  omiljenim igricama 

Neke igre možda neće biti prikladne za dob vašeg djeteta. U mnogim  mogu naići na neprimjeren sadržaj, kao što su psovke, pornografske slike i voditi online komunikaciju s nepoznatim osobama, a  koje možda nisu uvijek dobronamjerne.  

Provjerite s kime ima češće kontakte on-line

Ako se vodite činjenicom da ni u realnom svijetu nećete dijete pustiti da samo luta kvartovskim ulicama, a uz to da se druži sa nepoznatim osobama, tako  provjerite s kime se najviše druži online.  Ne bi bilo loše da stvorite priliku da se djeca nađu u   stvarnom okruženju i izvan školskog prostora i međusobno druže.

Pratite znakove upozorenja zbog nezdrave uporabe tehnologije

U slučaju da kao roditelj  osjećate kako dijete cijelo slobodno vrijeme provodi u virtualnom prostoru, vrijedno je razmotriti: što ga uznemiruje u stvarnom svijetu?  Zašto se usamljuje ili  žali da mu je dosadno  kad nema pristup tehnologiji?  Kroz razgovor i prvenstveno slušanje i analiziranje što vam dijete govori  pokušajte doprijeti do srži  problema i pokušajte ih riješiti.  Ne možete li sami to učiniti  obratite se  stručnjacima za pomoć.

Eto, kao   većina stvari tako  tehnologija  ima svoje dobre i loše strane . Zato je važno da odrasle osobe, a prije svega vi kao roditelji budete osviješteni o  problematici i  odmjerenom doziranju konzumiranja sadržaja s različitih ekrana.  Osim toga nastojte provesti s djetetom više vremena na otvorenom,   uključite  u   sportske aktivnosti ili kreativne  radionice  i naravno u sve ono što doma  radite,   bilo  da  čistite, kuhate ili pospremate, kako bi lakše prihvatilo vaša pravila i ograničenja provođenja u online svijetu.


Reci što misliš!