Sci-Tech

#najave

Qualcomm Snapdragon 765 i Snapdragon 765G: srednja klasa s integriranim 5G modemom

Qualcomm Snapdragon 765 i Snapdragon 765G: srednja klasa s integriranim 5G modemom

Tijekom Snapdragon Tech Summita, Qualcomm je formalno predstavio dva modela čipseta srednje klase s integriranim 5G modemom - 765 i 765G (gaming)

Qualcomm Snapdragon 765 i Snapdragon 765G   prvi su mobilni  sustavi  srednjeg opsega u svijetu s ugrađenim  X52 (5G) modularnim modemom kako bi   tvrtkama omogućili  brži razvoj pametnih telefona   kompatibilnih s mrežom pete generacije.

X52 modem omogućuje brzinu preuzimanja podataka do 3,7 Gb / s.  Djeluje  na  frekvencijskom pojasu  5G mmWave i sub-6 GHz te podržava   5G SA i NSA moduse,  TDD i FDD s dinamičkim dijeljenjem spektra (DSS).   

Sveobuhvatni  RF sustavski pristup donosi napredne tehnologije poput  5G PowerSave,  Smart Transmit, praćenje širokopojasnih omotača i  Signal Boost kako bi se pružile vrhunske 5G mogućnosti.  AI Engine  (  5. generacije) sadrži novi Qualcomm  Hexagon Tensor akcelerator koji je 2x brži od prethodnika.

Ugrađeni ISP podržava kamere do 192 MP piksela i  snimanje 4K HDR videozapisa u preko milijardu nijansi boja. Osim toga novi čipseti nude  aptX   adaptivni audio koji se  automatski  prilagođava između načina visoke razlučivosti i načina slabe latencije, održavajući sinkronizaciju zvuka s medijima i smanjujući probleme sa sinkronizacijom zvuka / usana.

Snapdragon 765

Snapdragon 765 uključuje osam Kryo 475 jezgre brzine do 2,3 GHz, Adreno 620 grafički procesor, i zaseban procesor za obradu zadataka pomoću umjetne inteligencije.  Čip podržava zaslone s brzinom osvježavanja do 120 Hz pri Full HD + rezoluciji, a karakterizira ga poboljšana energetska učinkovitost tako da pametni telefon na temelju njega može raditi dan bez ponovnog punjenja. AI na uređaju inteligentno nadgleda zdravlje i sigurnost baterija, a istovremeno osigurava da sve radi intuitivnije. 

Snapdragon 765G

Snapdragon 765G,  poboljšana verzija  je dizajnirana za igranje pametnih telefona, na što ukazuje  slovo G u nazivu .  Od osnovnog modela  razlikuje po  Elite Gaming značajkama.  Uključuju se za pružanje posebnih proširenja i optimizaciju igara, glađe  igranje, poboljšanje detalja i boja s istinskim 10-bitnim HDR-om. Nudi do 5,5 TOPS AI performansi i 10% brže prikazivanje grafike  s pojačanim Adreno GPU-om.   

Očekuje se da će uređaji bazirani na Snapdragon 765 i 765G biti komercijalno dostupni u prvom tromjesečju 2020. Prvi pametni telefoni bazirani na Qualcommu Snapdragon 765 bit će Redmi K30 i OPPO Reno 3. Također, sljedeće godine Nokia (HMD Global), LG, Motorola, Realme, Redmi i Vivo  novi pametni telefoni  pogonit će ovi procesori .  Proizvođači su se već obavezali  na pokretanje pametnih telefona sa Snapdragon 765  generacijom.    

Bit će zanimljivo vidjeti koliko će ovih uređaja biti dostupno u Hrvatskoj s obzirom na to da  još  nije u  primjeni 5G povezivost.  Imajte na umu da Snapdragon 765 i 765G neće imati varijantu koja nije 5G.


Reci što misliš!