Sci-Tech

noviteti

Google u pogon pustio novu mobilnu verziju tražilice koja preferira mobilne webove

Google u pogon pustio novu mobilnu verziju tražilice koja preferira mobilne webove

Google se nakon godine dana testiranja odlučio posebno fokusirati na mobilnu tražilicu, koja temelje svog enginea ima u tražilici kakva postoji u web varijanti za računala

Najveća promjena svakako jest to što se u pretragama na prva mjesta pojavljuju rezultati koji se tiču mobilnih stranica, što uvelike pomaže kod surfanja na mobilnim uređajima, javlja ICT Business.

Time se odvaja jedan rezultat od drugog i daje prilika korisnicima mobilnih uređaja da dođu do rezultata koji su im svakako praktičniji nego kad se otvara klasična web stranica i potom ju treba prilagoditi uređaju, odnosno, zaslonu. Previše nepotrebnih komplikacija i dobro je što sad postoji algoritam koji će sve to raditi automatski.

Naravno, to ne znači da će desktop rezultati pretraga nestati iz mobilnih pretraga. Dakle, ako se traži nešto određeno, u rezultatima će prvo iskočiti ono najrelevantnije u mobilnim obliku, ali će na listi biti i desktop rezultati, samo niže ili na drugim stranicama pretrage no što bi bili u situaciji kakvu smo imali prije najave zasebne mobilne Googleove tražilice.

Sve ovo zapravo je jasan znak vlasnicima web stranica da se više potrude oko same izrade mobilnih verzija tih stranica. Jer, prije ove odluke Google je imao praksu kojom se u pretragama jasno naznačuje koje su web stranice "mobile friendly", a sad na tim temeljima tražilica određuje kriterije po kojima će se pojedini rezultati pretraga prikazivati kad korisnik "ukuca" što ga zanima i klikne "search".

Jedino što u svemu ovome može čuditi jest činjenica da se Google toliko dugo bavio testiranjima prije uvođenja ove promjene, posebno zato što su mobilne pretrage po svome broju još 2015. godine premašile pretrage putem računala. Već to je bio jasan znak da su korisnici Googleove tražilice krenuli u mobilnom smjeru te da bi željeli imati najkvalitetnije iskustvo dok se koriste njome.


Reci što misliš!