Sci-Tech

HAKOM izvijestio

Na tržištu elektroničkih komunikacija veća ulaganja u odnosu na prethodnu godinu

Na tržištu elektroničkih komunikacija veća ulaganja u odnosu na prethodnu godinu

Na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj u 2017. operatori su nastavili s investicijama u razvoj infrastrukture, napredne tehnologije i inovativne usluge

Prošle godine je u tržište elektroničkih komunikacija uloženo oko 2,6 milijarde kuna što je 4 posto više nego u 2016. Prihodi od tradicionalnih govornih usluga i dalje su u padu.
 
U pokretnoj mreži, zbog izostanka sezonskog efekta u odnosu na prethodno tromjesečje, četvrto tromjesečje 2017. obilježili su pad broja korisnika i prometa. Paralelno, zbog porasta korištenja različitih komunikacijskih servisa kao što su Viber, WhatsApp, Skype i drugih, već kontinuirano pada i broj poslanih SMS i MMS poruka i to oko 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U strukturi korisnika pokretne mreže na kraju 2017. prevladavali su korisnici s pretplatničkim odnosom, što je posljedica ponude različitih tarifnih paketa s atraktivnim ponudama uređaja/tableta i porasta popularnosti pametnih telefona.
 
Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnoj mreži na kraju 2017. iznosio je više od 1,095 milijuna što je rast od oko 5% u odnosu na 2016. Zabilježeno je i povećanje broja širokopojasnih priključaka velikih brzina koji čini oko 24% ukupnog broja širokopojasnih priključaka u nepokretnoj mreži.
 
Putem pokretne mreže internetu pristupa oko 82% stanovnika Hrvatske.


Reci što misliš!