Sci-Tech

zabilježen porast prijetnji

Predstavljen vodič za informacijsku sigurnost u poslovanju

Predstavljen vodič za informacijsku sigurnost u poslovanju

Hrvatska gospodarska komora i Međunarodna trgovačka komora Hrvatska (ICC Hrvatska) u suradnji s nacionalnim partnerima organizirali su predstavljanje Vodiča ICC-a za informacijsku sigurnost u poslovanju koje se održalo 5. ožujka u prostorijama Hrvatske gospodarske komore

U panel raspravi 'Izazovi informacijske sigurnosti iz prakse poslovanja hrvatskih poduzeća' sudjelovali su stručnjaci iz područja zaštite podataka te predstavnici državnog, javnog i privatnog sektora. Zaključeno je da se zbog porasta informatizacije  javnih i privatnih usluga, digitalizacije javne uprave i privatnih poduzeća kontinuirano bilježi porast prijetnji koje su usmjerene na povjerljivost, cjelovitost i raspoloživost podataka u informacijsko-telekomunikacijskim sustavima. Kako je sve veći broj usluga dostupan preko interneta i njima pristupa sve veći broj korisnika, rastu i rizici pa je propisivanje i provođenje sigurnosnih politika postala nužnost. 

Ispred Ministarstva unutarnjih poslova panel raspravu je vodio pomoćnik ministra Damir Trut i istaknuo kako je Ministarstvo unutarnjih poslova, kao odgovor na trend porasta prijetnji u kibernetičkom prostoru, osnovalo Službu kibernetičke sigurnosti, što će uvelike pridonijeti rješavanju kriminaliteta u tom području. Tri su faktora koji se mogu izdvojiti kao nužni uvjeti da se može govoriti o sigurnosti: educiranost i svijest korisnika, adekvatna sigurnosna politika te tehničko-tehnološke kontrole.

Također je naglasio da je model upravljanja informacijskim sustavima u tijelima državne uprave sukladan preporučenim sigurnosnim postupcima navedenim u Vodiču ICC-a za informacijsku sigurnost u poslovanju.


Reci što misliš!