Istraživanje
Znanstvenici otkrili sastojak piva koji podiže raspoloženje, a nije alkohol
Poznat vam je ugodan osjećaj kada nakon dugoga radnog dana u rukama držite bocu ili kriglu piva? Ovo piće opušta, ali ne samo zbog alkohola, već zbog još jednog sastojka iz pivskoga slada, hordeina, koji aktivira centar za nagrađivanje u našem mozgu na sličan način poput dopamina
Studija njemačkih znanstvenika pokazala je da upravo hordein iz piva može biti odgovoran za podizanje raspoloženja na način da aktivira ključni dopaminski receptor.
Oni tvrde da hordein na mozak djeluje na sličan način kao hormon sreće te da i hordein i dopamin stimuliraju takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu.
Potrebno je još doznati može li količina hordeina sadržana u pivu proizvesti osjetan učinak na centar za nagrađivanje. Dosadašnji rezultati upućuju na to da bi hordein mogao uvelike pridonijeti poboljšanju raspoloženja osobe koja konzumira pivo.
Za osjećaj opuštenosti i dobre volje odgovorni su kombinacija alkohola i hordeina, smatra znanstvenica Monika Pischetsrieder, jedna od autorica istraživanja. Podsjeća i da sličan efekt na mozak kao hordein ima salsolinol, sastojak čokolade.
''Iznenadilo nas je da supstanca u pivu može aktivirati dopamin D2 receptor, osobito zato što nismo posebno pratili hranjive stimulante',' dodala je profesorica Pischetsrieder.
Znanstvenici sada nastoje ustanoviti koliko je hordeina u pivu i koliko ga stiže u mozak. Naime, još uvijek nije poznato je li razina hordeina u pivu dovoljna da izazove ovaj efekt. Zasad se samo zna da supstancija sama po sebi ima određenu ulogu.
Pischetsrieder kaže da na dobru volju pojedinca ne utječe samo jedan sastojak hrane ili pića. Uglavnom je riječ o kombinaciji supstancija. Primjerice, kada je riječ o grickalicama, poput čipsa, okidači dobre volje su masnoće i ugljikohidrati.
No znanstvenici upozoravaju da alkohol ima i suprotno, depresivno djelovanje te može poremetiti misli, ravnotežu, čak i mentalno zdravlje. Višak alkohola može biti iznimno štetan.
Dakle, pivo ima marginalan utjecaj na razinu dopamina, ali postoji mnoštvo negativnih strana njegova konzumiranja zbog čega bi i u njegovu ispijanju trebalo imati mjeru.
Vezane vijesti
-
Ispijanje piva omiljeni je ritual ljudi iz svih sfera. Međutim, pjenušavi napitak može uzrokovati niz zdravstvenih problema.
-
Devet od deset Hrvata konzumira pivo, za više od polovice njih lager je omiljena vrsta, ali primjetan je i napredak craft (zanatskih) pivovara čije pivo konzumira gotovo trećina ispitanih.
-
Novo istraživanje sa Sveučilišta Penn State predstavljeno na American Heart Association-u, 2016 u New Orleansu, sugerira da umjereno konzumiranje piva može pomoći održavanju razine "dobrog" HDL kolesterola
-
Onkološki bolesnici koji su cijepljeni dvjema dozama cjepiva protiv covida-19 ne bi smjeli podcijeniti opasnost od zaraze koronavirusom, upozorili su znanstvenici.
Izdvojeno
-
Posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi održana u petak, 13. prosinca 2024. bila je više nego uspješna, navode iz udruge DDK Kali.
-
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Vodoinstalacija d.o.o. u ponedjeljak, 16. prosinca 2024. godine u vremenu od 8 do 13 sati biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u mjestu Bibinje, istočno od Mirkova.
-
Odlukom općinskog načelnika, Općina Preko i ove će godine umirovljenicima i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi dodijeliti božićnice.
-
Na blagdan svete Lucije učenici Osnovne škole Voštarnica, u pratnji ravnateljice Irene Dukić i učiteljica edukacijskih rehabilitatorica, posjetili su zadarsku gradsku upravu.
Reci što misliš!