Sci-Tech

Medicina

Znanstvenici razvili algoritam za dijagnosticiranje aritmije

Znanstvenici razvili algoritam za dijagnosticiranje aritmije

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford razvili su metodu dijagnosticiranja aritmije putem algoritma koji dijagnosticira 14 vrsta aritmije; rezultati su usporedivi s onima iskusnih kardiologa

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford razvili su novu metodu dijagnosticiranja poremećaja srčanog ritma ili aritmije, koja ponekad može dovesti i do srčanog aresta te smrti, piše Bug. Također, postoje i pacijenti s poremećajima srčanog ritma koji ne bilježe klasične simptome aritmije.

Upravo kako bi se pospješilo dijagnosticiranje aritmije kod ove potonje skupine, spomenuti znanstvenici razvili su algoritam koji je u stanju uočiti 14 različitih vrsta aritmije i to, prema tvrdnjama znanstvenika, čini bolje od izučenih kardiologa. 

Algoritam prolazi kroz veliku količinu podataka dobivenih putem manjih nosivih EKG uređaja pacijenata. Konkretno, korištena je velika količina podataka koje je generirana putem uređaja takve vrste koje proizvodi tvrtka iRhythm, nakon čega je duboka neuronska mreža provedenim procesom strojnog učenja bila u stanju prepoznati 14 različitih vrsta aritmije. 

Tim sastavljen od šest iskusnih kardiologa pregledao je dobivene podatke te zaključio kako je algoritam sposoban za postizanje razine dijagnostike kakvu postižu profesionalni kardiolozi, a zabilježen je i slučaj u kojem je algoritam uspješno izveo tešku diferencijaciju dviju vrlo sličnih vrsta aritmije. 

Znanstvenici se nadaju da će njihova tehnologija biti implementirana u zemljama u razvoju gdje pacijentima često nije dostupan liječnik, kao i u nosivim uređajima za srčane bolesnike gdje će pomoći u dijagnosticiranju infarkta i srčanog aresta.


Reci što misliš!