Sci-Tech

Mobiteli

Glasine o iPhoneu 8 smanjile potražnju za sadašnjim modelima

Glasine o iPhoneu 8 smanjile potražnju za sadašnjim modelima
Apple

Apple je objavio posljednje financijske rezultate u kojima se bilježi porast prihoda, no on nije došao od njihovog najvažnijeg proizvoda

Nakon završetka prvog tromjesečja ove godine Apple je objavio poslovne rezultate za svoj drugi fiskalni kvartal koji je završio 1. travnja, javlja Bug. U izvješću stoji porast prihoda od 4,6%, te oni sada iznose 529 milijardi dolara u tri mjeseca, zajedno sa zaradom od 11 milijardi dolara (u usporedbi s 10,5 milijardi u istom razdoblju prošle godine).

Međutim, dionica Applea po objavi pozitivnih financijskih rezultata poslovanja ipak je pretrpjela gubitak vrijednosti od oko 2%, jer je rast bio manji od očekivanog. Pojašnjenje ovih kretanja vidljivo je u samom izvješću: u tri mjeseca prodano je 50,8 milijuna iPhonea, oko 1% manje nego lani. Najznačajniji proizvod Applea trenutačno bilježi nešto manju potražnju, pojasnio je Tim Cook, jer su neki korisnici odlučili pričekati do izlaska "revolucionarnog" novog iPhonea 8.

Porast prihoda i dobiti u promatranom je razdoblju došao iz drugih sektora kojima se Apple sve više bavi – tj. od usluga kao što su Apple Pay, iCloud i App store. Prihod od usluga porastao je za 18%, dok su porast prodaje zabilježili i Apple Watch te nove bežične slušalice AirPods, kao i Beats.

Nije loš kvartal bio niti za prodaju Mac računala, koja je porasla za 4,2% u komadima, dok je prihod od prodaje porastao za 14,3%  – okvirno, možemo zaključiti da Apple sada prodaje oko 10% skuplja računala. S druge strane, pak, iPad bilježi najveći pad prodaje (-13%), no podaci uključuju tek nekoliko tjedana prodaje novog iPada, pa je moguće da novi, jeftiniji model, ponešto popravi taj rezultat u nadolazećem razdoblju.


Reci što misliš!