Sci-Tech

#mobiteli

Imate li mobitel kineskog proizvođača ovu star biste morali znati

Imate li mobitel kineskog proizvođača ovu star biste morali znati
Ilustracija/Davor Puklavec/PIXSELL

Naravno, ista se stvar događa i sa "zapadnim" mobitelima, ali propaganda je čudo, zar ne?

Potaknuti vladinim izvješćem koje je pokazalo da pametni telefoni kineskih proizvođača imaju ugrađene pojedine mogućnosti za cenzuru, litvansko ministarstvo obrane savjetovalo je potrošačima da ne kupuju kineske pametne telefone te da ih bace ako ih već posjeduju.

Naime, navodi se kako Xiaomijevi vodeći pametni telefoni za europsko tržište imaju navodno ugrađenu sposobnost otkrivanja i cenzuriranja pojmova kao što su „Sloboda Tibetu“, „Živjela neovisnost Tajvana“ ili „demokratski pokret“, prenosi Reuters.

Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost Litve u izvješću navodi i da je ta mogućnost za pametni telefon Mi 10T 5G isključena za regiju Europske unije, ali se i dalje može uključiti na daljinu u bilo kojem trenutku.

Osim toga, navodno je otkriveno i da Xiaomijev uređaj šalje šifrirane podatke o njegovoj upotrebi na servere u Singapuru, a ističe se da je slična stvar otkrivena i kod Huaweijevog P40 5G pametnog telefona, dok je OnePlus zasad ostao „čist“.

U izvješću također stoji da Xiaomijeve sustavne aplikacije, uključujući zadani web preglednik, trenutno uključuju oko 450 kineskih pojmova koji se cenzuriraju, a taj se popis navodno neprestano ažurira.

„Ovo nije važno samo za Litvu, već i za sve zemlje koje koriste Xiaomijeve proizvode“, zaključuje se u izvješću.

Valja istaknuti da ova vijest stiže nakon što su se diplomatski odnosi između Kine i Litve pogoršali, što je rezultiralo povlačenjem veleposlanika iz obe zemlje.

​​​

Reci što misliš!