Sci-Tech

Sigurnost

Hakiranje mobitela moguće i putem putem žiroskopa

Hakiranje mobitela moguće i putem putem žiroskopa

Otkriveno je da je moguće otkriti PIN samo snimanjem načina na koji se mobitel miče za vrijeme tipkanja

Računalni stručnjaci i znanstvenici sa sveučilišta u Newcastleu izradili su tehniku kojom je moguće pogoditi četveroznamenkasti PIN koji se koristi za otključavanje mobitela – i to samo korištenjem podataka iz žiroskopa uređaja. Snimajući podatke o pomicanju uređaja za vrijeme dok korisnik utipkava PIN, uspjeli su s čak 70%-tnom preciznošću "skinuti" utipkana četiri broja, i to iz prvog pokušaja.

Nakon pet pokušaja preciznost ove metode popela se na 100%. Ovaj podatak predstavlja sigurnosni problem, jer razne aplikacije instalirane na mobitelima mogu imati pristup do podataka s njihovih žiroskopa, a takvi podaci mogu se iskoristiti za probijanje sigurnosne zaštite, kažu znanstvenici.

Naravno, pristup svakom dijelu uređaja aplikacije (barem one ispravne i legalne) pristojno i zatraže, pa je korisnik svjestan kada i koje podatke dijeli s drugima. Također, ova metoda zahtijeva mnogo "učenja" i podataka o tome kako korisnik drži uređaj, pa nije vrlo vjerojatno da će je hakeri samo tako lako iskoristiti da bi upali u mobitele svojih meta. No, eto, znanstvenici su uspjeli u svom naumu da pokažu kako niti najbenignije podatke nije pametno dijeliti sa svima – jer ih netko uvijek može zloupotrijebiti.


Reci što misliš!