Sci-Tech

Biznis

Nokia kupuje Comptel za 347 milijuna eura

Nokia kupuje Comptel za 347 milijuna eura
nokia.com

Nokia je objavila kako za 347 milijuna eura namjerava kupiti domaću finsku tvrtku Comptel, koja se bavi softverom koji telekomunikacijski operateri koriste za upravljanje svojom opremom i mrežom

Poslovanje Nokije trenutačno se odnosi gotovo isključivo samo na opremu za telekomunikacijske operatere.

Kako bi osnažila svoju poziciju na tome tržištu, gdje joj konkurenciju čine kineska tvrtka Huawei i švedski Ericsson, finska tvrtka namjerava pokrenuti zasebno poslovanje sa softverom za upravljanje telekomunikacijskom opremom.

To će postići skorom kupnjom domaće (finske) tvrtke Comptel za što će se izdvojiti 347 milijuna eura. Nokia planira ponuditi 3,04 eura za svaku Comptelovu dionicu, no nakon objave ponude, cijena pojedinačne Comptelove dionice je skočila na 3,06 eura sugerirajući da su neki dioničari očekivali da će Nokijina ponuda biti izdašnija od ponuđene.

Tvrtka Comptel nešto je manja od konkurencije kao što su tvrtke Amdocs, Convergys i Radcom, no tijekom prošle godine zaradila je 100 milijuna eura na softveru koji telekomunikacijskim operaterima pomaže u upravljanju njihovom opremom i mrežom.

Također, Comptel je razvio i određeni virtualizacijski softver koji Nokijinu telekomunikacijsku opremu čini zastarjelom i nepotrebnom.


Reci što misliš!