Sci-Tech

Mobilna telefonija

Hrvatska bez mobitela koji nemaju mogućnost biranja 9x brojeva

Hrvatska bez mobitela koji nemaju mogućnost biranja 9x brojeva

Hrvatsko tržište će od 1. siječnja 2008. godine ( vrlo moguće i od rujna ove godine), ostati bez velikog broja mobitela zato što ne podržavaju izravno biranje dvoznamenkastih brojeva hitnih službi - 92, 93 i 94, javlja današnji Jutarnji list.

Naime, Agencija za telekomunikacije više neće izdavati dozvole za uvoz i prodaju mobitela koji ne podržavaju izravno biranje tih brojeva.

 

Problem je u tome što ti brojevi ne odgovaraju jedinstvenim europskim GSM standardima kojima su se vodili proizvođači te su kao broj za hitne slučajeve unijeli 112. U Hrvatskoj se pozivi sa spornih modela u nekim slučajevima preusmjeravaju na Centar 112, dok se u drugima uopće ne mogu ostvariti.

Distributeri su obavijestili proizvođače o ovom problemu te razmatrali mogućnost da se za naše tržite proizvedu mobiteli s drugačijim standardima na što je od većine velikih proizvođača stiglo upozorenje da izmjene koje se traže nisu u skladu sa europskim normama.

Dio proizvođača pristao je napraviti izmjene u određenim modelima, a ostale će prestati izvoziti. Monopolist za BlackBerry - tvrtka RIM - odmah je odbila prijedlog za bilo kakve izmjene te će Hrvatska uskoro ostati bez tog smartphonea.


Reci što misliš!