Sci-Tech

Internet pretraživač

Googleov Chrome već pretekao Operu, a prijeti i Windowsima!

Googleov Chrome već pretekao Operu, a prijeti i Windowsima!

Google je dvije godine u tajnosti radio na projektu Chrome, a pokupio je dijelove programskog koda dvaju popularnih internetskih preglednika: Firefoxa i Safarija

Opera pretraživač voljen je od strane korisnika, no više uživa kultni status. Oni koji ga koriste se kunu u njega, ali ovaj pretraživač nikad nije uspio ostvariti značajniji udio na tržištu, što se najbolje može ilustrirati pretraživačem tvrtke Google 'Chrome', koji se pojavio prije nekoliko dana i već zabilježio veći udio na tržištu u odnosu na Operu, prenosi Totalportal.hr.

Trenutno Chrome koristi 1.6 posto korisnika interneta dok je postotak ljubitelja Opera-e samo 0.74 posto. Chrome je odličan osnovni pretraživač, no pati od 'dječjih' bolesti koje treba postupno eliminirati. Nedostaju mu mnoge karakteristike, a uz to ima i dosta bug-ova.

Google Chrome je zamišljen kako bi omogućio brže, lakše i sigurnije surfanje internetom, uz minimalistički dizajn, a sa svojim karakteristikama u bliskoj budućnosti će zasigurno zaprijetiti poziciji Intenet explorera i Firefoxa.

I do 20 puta brži!?

Složenije internetske stranice, koje se koriste tehnologijom JavaScript (a to su gotovo sve web usluge, od web maila do YouTubea i Facebooka), Chrome može prikazati tri do pet puta brže od Firefoxa ili čak deset do dvadeset puta brže od Internet Explorera, preglednika kojim se služi gotovo tri četvrtine svih korisnika interneta, piše Večernji list.

Google je dvije godine u tajnosti radio na projektu Chrome, a pokupio je dijelove programskog koda dvaju popularnih internetskih preglednika: Firefoxa i Safarija.

Office na internetu

Uza sve nabrojeno, Chrome ima još nekoliko osobina koje ga čine totalno drukčijim od drugih. Jedna od njih je Google Gears, tehnologija koja briše razliku između internetskih usluga i softvera instaliranog na osobno računalo.

Primjerice, uz pomoć te tehnologije lakše se koristi Google Docs, paket uredskih aplikacija koji se nalazi na internetu, a ipak nudi slične mogućnosti kao Microsoft Office. Gears je stoga opasan konkurent ne samo Microsoftovu internetskom pregledniku Internet Exploreru nego i Wordu, Excelu i Outlooku. No, glavna su meta Google Chromea zapravo - Windowsi.

U doba kada se softver sve rjeđe kupuje u trgovinama i instalira na računalo, a sve češće nudi se kao internetska usluga, postaje nevažno upotrebljavate li Windows, Linux ili nešto treće. Većina analitičara smatra da ćemo u budućnosti ne samo rabiti softver koji se nalazi na internetu, već ćemo na njega spremati i vlastite dokumente.


Reci što misliš!