Sci-Tech

Mobiteli

Palm Pre jeftiniji od iPhonea

Palm Pre jeftiniji od iPhonea

Najskuplji dijelovi telefona su multi-touch ekran, koji košta 40 dolara, 8 GB memorije koja košta 16 dolara i procesor s cijenom od 11 dolara

Prema analizi koju je proveo iSuppli, Palmov Pre bi u proizvodnji trebao biti znatno jeftiniji od iPhonea 3G. Iako tvrtka nema konkretnih podataka od kojih je točno dijelova Pre sačinjen, predviđa se da cijena svih utrošenih komponenti zbirno ne prelazi 138 dolara, piše Bug.hr

Najskuplji dijelovi telefona su multi-touch ekran, koji košta 40 dolara, 8 GB memorije koja košta 16 dolara i procesor s cijenom od 11 dolara. Kamera s rezolucijom od tri megapiksela proizvođača košta 12 dolara. U izračun nije uključena cijena razvoja telefona, marketing i slični faktori.

Za usporedbu, proizvodna cijena iPhonea 3G nedugo nakon njegovog predstavljanja bila je procijenjena na 174 dolara. Za razliku u cijeni iSuppli "krivi" ekran i procesor koji su korišteni u iPhoneu, ali i flash memoriju koja je u vrijeme predstavljanja iPhonea 3G bila viša nego danas.

Posljednje glasine kao datum lansiranja Palma Pre spominju 7. lipnja - dva dana prije očekivanog datuma lansiranja sljedeće generacije iPhonea.


Reci što misliš!