Sci-Tech

Veća prodaja mobitela

Samsung sve bliži vodećoj Nokiji

Samsung sve bliži vodećoj Nokiji

Finska Nokia i dalje je na prvome mjestu u svijetu po prodaji mobilnih telefona, iako se njezin tržišni udio u trećem tromjesečju smanjio na 36,7 posto s 38,2 posto u istome tromjesečju 2008.

Prodaja mobilnih telefona u svijetu ponovno je porasla u trećem tromjesečju, a taj bi se trend trebao nastaviti zahvaljujući mobitelima najnovije generacije, ističe se u najnovijoj studiji analitičke tvrtke Gartner, prenosi HTV .

Prodaja Appleova iPhonea u trećem je tromjesečju skočila gotovo 50 posto. Na iPhone sada otpada 17,1 posto ukupne globalne prodaje najsuvremenijih mobitela, u usporedbi s 12,9 posto u godini prije.

Gartner procjenjuje da će Apple, treći po veličini proizvođač najnovije generacije mobitela u svijetu, u četvrtom tromjesečju zabilježiti daljnji rast prodaje zahvaljujući prodoru na kinesko i tržišta još 16 zemalja.

Finska Nokia i dalje je na prvome mjestu u svijetu po prodaji mobilnih telefona, iako se njezin tržišni udio u trećem tromjesečju smanjio na 36,7 posto s 38,2 posto u istome tromjesečju 2008. Na drugom je mjestu južnokorejski Samsung s 19,6 posto tržišta, ojačavši s prošlogodišnjih 17,1 posto. Američka Motorola i japansko-švedska grupacija Sony Ericsson zabilježili su pak pad prodaje na godišnjoj razini za više od 40 posto.

 


Reci što misliš!