Sci-Tech

Rat za naklonost korisnika

Kakva će biti 2013. za Google, Facebook, Apple i Amazon

Kakva će biti 2013. za Google, Facebook, Apple i Amazon

Za četiri velike tehnološke kompanije - Google, Apple, Amazon i Facebook 2013. godina neće biti nimalo laka jer rat za naklonost korisnika i kupaca vodit će se na dva fronta - hardverskom i pretraživačkom, piše vecernji.hr

Softverski giganti poput Googlea, Amazona i Facebooka sve su više zainteresirani za proizvodnju "opipljivih stvari". Njihova je želja ponuditi prijenosna računala, tablete i mobitele da bi povećali lojalnost korisnika, kontrolu nad svojim softverskim uslugama te u konačnici stekli i zaradu od svega toga.

Google, koji je nedavno za 12,5 milijardi dolara kupio Motorolinu mobilnu jedinicu, tog proizvođača želi iskoristiti za plasman vlastitih pametnih mobitela baziranih na Androidu, a sve zato da bi Appleov iPhone skinuo s prijestolja. I Amazon koji se sa svojim Kindle Fireom uspješno uključio na tržište tablet računala, sada testira vlastiti smartphone.

U međuvremenu, sve četiri kompanije vide kao veliku priliku za zaradu način pretraživanja sadržaja na internetu. Dok je Googleova web-tražilica na računalima dominantna već dugi niz godina, njihovi konkurenti žele smanjiti njezin utjecaj na mobilnim telefonima te u pretraživanje uključiti i preporuke prijatelja.

Apple koji je već odavno integrirao svoja hardverska i softverska rješenja najviše nade polaže u Siri, sustav za upravljanje uređajima putem glasa. Iako je sustav Siri trenutačno, pogotovo u Hrvatskoj, pomalo beskoristan, Apple ulaže velika sredstva u poboljšanje.

Google se, između ostalog, planira usredotočiti na razvoj Google Walleta, usluge koja korisnicima omogućava da svoje smartphone koriste kao digitalne novčanike. Očekuje se i izlazak Googleovih pametnih naočala, a kompanija će morati odlučiti i hoće li se udružiti s nekim od proizvođača u razvoju automobila bez vozača.

Facebook će naglasak staviti na još veću dostupnost svoje društvene mreže, a u planu je navodno i proizvodnja pametnog mobitela pod vlastitim imenom. Amazon će u idućoj godini na tržište izbaciti svoj dugo očekivani smartphone. Uređaji se već testiraju, a prema izvorima bliskim dobavljačima u Aziji, na tržištu bi se mogli pojaviti već u prvoj polovici 2013.

vecernji.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.