Sci-Tech

Gartnerovo istraživanje

Do 2017. polovica radnika nosit će vlastita računala na posao

Do 2017. polovica radnika nosit će vlastita računala na posao

Sve više tvrtki potiče svoje zaposlenike da rade na privatnim uređajima, čime si smanjuju troškove za računalnu opremu, ali istovremeno povećavaju troškove za održavanje licenci i sigurnost.

'BYOD' ili 'bring your own device' (donesite sami svoje uređaje) praksa je koja se sve više širi u korporativnom svijetu.

Prema istraživanju američke tvrtke Gartner, do 2017. pola svjetskih kompanija tražit će od svojih zaposlenika da si sami osiguraju uređaje za rad. Oko 15 posto tvrtki, zbog prirode svog posla, nikad neće prijeći na takvu poslovnu filozofiju, dok će oko 40 posto ponuditi zaposlenicima da sami odaberu.

Iza tih brojeva skriva se zapravo ekonomska računica. Prema Gartnerovim izračunima, osiguravanje opreme za rad, poput računala, mobitela ili tableta, iznosi oko 600 dolara (oko 3500 kuna) po zaposleniku godišnje. Za velike tvrtke koje imaju više od 2500 zaposlenika to može predstavljati značajan trošak na godišnjoj razini.

Stoga ne bi trebalo iznenaditi što upravo takve tvrtke najviše potiču svoje zaposlenike da na posao donose privatne uređaje. Najviše se BYOD koristi u Indiji, Kini i Brazilu, a zanimljivo, europske tvrtke nisu sklone tražiti od svojih zaposlenika da rade na vlastitim uređajima.

No iako takva poslovna filozofija daje zaposlenicima mogućnost da sami odaberu uređaje na kojima će raditi, oni i dalje očekuju od tvrtke da im na neki način kompenzira korištenje vlastitih resursa. A postavlja se i pitanje održavanja sigurnosti u samoj tvrtki.

Što je više zaposlenika i njihovih, različitih, uređaja, to znači i veće sigurnosne troškove. Više različitih licenci i više potencijalnih problema zbog različitih platformi koje moraju raditi zajedno.

'Napokon smo došli do toga da IT industrija i službeno prizna da ljudi koriste svoje službene uređaje i za neslužbene stvari. Također, često koriste privatne uređaje za poslovne stvari. Kada to jednom shvatite, shvatit ćete zašto je potrebno zaštititi podatke na drugačiji način no što se to radilo do sada', prokomentirao je David Willis, potpredsjednik i analitičar u Gartneru.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.