Sci-Tech

Drugi dan Republike

'Ne vjerujte Googleu i Facebooku!'

'Ne vjerujte Googleu i Facebooku!'

Gosti drugog dana festivala najviše su raspravljali o zaštiti privatnosti, ograničavanju slobode govora i cenzuri na internetu, te prozvali neke od najvećih globalnih kompanija

Privatnost, ograničavanje slobode govora i cenzura bile su riječi koje su se najviše mogle čuti na raspravama i predavanjima drugog dana festivala Republika.

Kao najveće prijetnje današnjeg društva većina gostiju festivala smatra upravo ove razne vrste ograničenja, odnosno neku vrstu digitalne represije kojoj su korisnici svakodnevno izloženi.

Vlade nije briga za privatnost građana

Najoštriji u svojim kritikama na račun institucija i politike bio je Jeremie Zimmermann iz organizacije La Quadrature du Net, koji se prilično obrušio na najveće tehnološke globalne kompanije.

'Google i Facebook su najgore kompanije na svijetu kojima ne smijemo vjerovati. Pokušavaju se prikazati kao da im je stalo do korisnika, ali sve rade samo zbog vlastitog profita. Uvjeravaju vas da ste jako 'cool'ako ste na njihovim društvenim mrežama, ako imate puno prijatelja i da ste popularni zato jer stavljate svašta na svoje profile, a zapravo vas tako nagovaraju da im prepustite što više vaših osobnih podataka. Ja primjerice uopće ne koristim Google, sve sam napravio da ni na mom laptopu ni na mobitelu nemam nikakav doticaj s njima, ali i nakon što ga već godinama ne koristim još uvijek na svojim uređajima nalazim njihove 'cookiese'. Mislim da to dovoljno govori koliko je naša privatnost ugrožena', istaknuo je Zimmermann.

Njegove stavove podržao je Arturo Filasto iz organizacije Global Leaks, koji je upozorio kako je nevjerojatno da vlade u svijetu uopće ne zanima činjenica da neke strane institucije koriste osobne podatke njihovih građana.

'Svi znamo da FBI i CIA čitaju naše mejlove i hakiraju naše podatke, ali ono što je još gore što se nijedna vlada na svijetu nije pobunila i zabranila uznemiravanje svojih građana na taj način. Nikoga pretjerano ne uznemirava činjenica da građane stalno neko prati, promatra i krade njihove podatke. Pokušajte zamisliti da ste vi premijer jedne države. Biste li vi dozvolili i mirno gledali da neki strani špijuni stalno nadziru građane koji su vas izabrali kao svog vođu?', kazao je Filasto.

Netransparentni Facebook

Ni Jillian York iz Electronic Frontiera nije bila ništa blaža u svojim kritikama, a svoje je predavanje posvetila Facebooku, kojeg je optužila za netransparentnost.

'Korisnici Facebooka su uvjereni kako je Facebook njihov drugi dom u kojem mogu raditi što god požele, ali kad malo proučite Facebookov način rada oni su sve samo ne liberalna kompanija. Pokušajte na Facebook staviti fotografiju majke koja doji dijete. Nećete uspjeti, odmah će je skinuti, jer takve fotografije se prema pravilima o korištenju Facebooka smatraju pornografijom. Ali, zato možete bez ikakvih problema napraviti fan stranice masovnih ubojica, kriminalaca pa čak i pozivati na istrebljenje nekog naroda', rekla je York.

Festival Republika završava danas s predavanjima Birgitte Jonsdottir, bivšom glasnogovornicom Wikileaksa i članicom Piratske stranke, još jednim Zimmermannovim predavanjem, te nizom radionica u kompleksu Rikard Benčić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.