Sci-Tech

Oprez

Roditelji, mobiteli ne služe za odgajanje djece

Roditelji, mobiteli ne služe za odgajanje djece

Ne pravi nered, stane u torbicu ili ruksak, može poslužiti za beskrajne sate zabave. Ništa čudno što mnogi roditelji koriste pametne telefone

Istraživanje provedeno u instituciji Cohen Children's Medical Centre u New Yorku otkrilo je kako su djeca starosti do tri godine koja su igrala needukativne igre na uređajima sa zaslonima osjetljivim na dodir pokazala znakove sporijeg verbalnog razvoja.

Između ostalog, istakli su igre Angry Birds i Fruit Ninja kao primjere onih koje nemaju nikakve obrazovne vrijednosti. No, iznenadilo ih je koliko roditelja poseže za pametnim telefonima kao odgojnim alatom.

Najčešće se te uređaje koristi za prikazivanje dječjih obrazovnih emisija (30 posto), poučnih aplikacija (26 posto), besciljno pritiskanje dugmadi (26 posto) i igranje neobrazovnih igara (14 posto).

Roditelji djeci daju pametne telefone za igru, često kao zamjenu za knjige i klasične igračke. Mnogi među njima, čini se, nisu djeci dali ništa drugo osim smartphonea, uvjereni kako uređaji sa zaslonom osjetljivim na dodir imaju obrazovni učinak na njihovo potomstvo.

Pokazalo se kako to nije utemeljeno. Djeca koja su ih koristila nisu prošla bolje na testiranjima od onih koja ih nisu koristila. Naprotiv, neka djeca su na razvojnim testiranjima imala slabije rezultate kad su govorne vještine u pitanju, piše Daily Mail.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.