Sci-Tech

Testiranja sustava: Za 10.000 dolara automobil će voziti sam

Testiranja sustava: Za 10.000 dolara automobil će voziti sam

Ova tehnologija je namijenjena za vožnju autocestom, pa tako vozač može uključiti sustav pritiskom na gumb, gdje kontrolu volana i papučica preuzima računalo

Cruise Automation je startup koji nudi drugačiju viziju samovozivih automobila od one kakvu nudi Google, koji je već predstavio prototip svog samovozećeg auta i počeo s testiranjima.

Osnovu čini kompjuterski navigirani sustav za vožnju koji u bilo kojem trenutku, nakon što se upali, može zamijeniti vozača za volanom, piše The  Verge. Tu je i senzor postavljen na krovu koji omogućuje automobilu da prati traku, te se snalazi u jednostavnim prometnim situacijama - primjerice prometnoj gužvi.

Ono što valja istaknuti, za razliku od Googleovog samovozećeg automobila, Cruise nije zamišljen tako da u potpunosti zamijeni čovjeka. Primjerice, ova tehnologija je namijenjena za vožnju autocestom, pa tako vozač može uključiti automatski sustav pritiskom na jedan gumb, gdje kontrolu volana i papučica preuzima računalo. Ako pak želite isključiti automatski sustav, sve što trebate jest pritisnuti papučicu ili malo pomaknuti volan, slično je s tempomatom.

Prije nego krene u prodaju proizvod se mora testirati šest do devet mjeseci kako bi se uvjerili da je sustav apsolutno siguran. Cruise sustav  RP-1 bi trebao koštati oko 10.000 dolara, a za sada se može ugraditi u samo dva modela Audija: A4s i S4s.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.