Sci-Tech

Viber i Google odlučili pomoći

Viber i Google pomažu u uspostavljanju komunikacije u Nepalu

Viber i Google pomažu u uspostavljanju komunikacije u Nepalu

Nakon strahovitih potresa u Nepalu, svi stanovnici ove države, ali i oni koji žive izvan nje, pokušavaju stupiti u kontakt sa svojim prijateljima i rodbinom. Komunikacija je skoro potpuno uništena, a Viber i Google su odlučili pomoći ljudima u nevolji, javlja N1info

Zamjenik šefa za humanitarnu politiku izjavio je da su telefonske i digitalne usluge u zemlji slabe ili potpuno uništene u nekim dijelovima.

U nastojanju da pomognu u komunikaciji, američke kompanije poput T-Mobilea ponudile su besplatne pozive prema Nepalu i iz njega u inozemstvo.

U nedjelju Viber je najavio da će isključiti svoju opciju Viber Out, opcija koja će omogućiti korisnicima da ostvare međunarodne pozive po lokalnim cijenama što znači da će besplatni razgovori biti dostupni u čitavom Nepalu i izvan njega tko poziva u zemlju koja je pogođena razornim potresom.

Google voice je najavio danas da će ponuditi jedan cent po minuti razgovora u Nepalu. Standardna cijena poziva bila je 19 centi po minuti.

Prema pisanju Google's Asia i Pacific bloga, kompanija nije željela dati besplatne pozive, već se odlučila na simboličnu cijenu od jednog centa zbog onih koji bi mogli zloupotrijebiti sistem ukoliko je besplatan. Google voice je dostupan samo u SAD-u, ali korisnici izvan zemlje mogu uspostaviti poziv za jedan cent koristeći Hangouts na smartphoneima koji koriste Android kao operativni sistem.

Nevezano za katastrofu u Nepalu, korisnici WhatApp mogu ostvariti besplatne pozive i ako nemaju Apple smartphone koji se bazira na iOS operativnom sistemu. Za besplatne pozive bit će im potrebna samo internet konekcija.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.