Sci-Tech

Europski mobilni operateri žele blokirati oglase

Europski mobilni operateri žele blokirati oglase

Prema pisanju Financial Timesa, operateri mobilnih mreža u Europi planiraju početi blokirati internetske oglase kako bi bolje kontrolirali prihode od oglašavanja divova kao što je Google.



Navodno je nekoliko operatera instaliralo softver za blokiranje oglasa izraelske tvrtke Shine u svoja podatkovna središta, te namjeravaju tu tehnologiju uključiti prije kraja godine. Softver navodno blokira većinu oglasa, no određeni tipovi "in-feed" oglasa kakve nalazimo na Twitteru ili Facebooku nisu pogođeni.

Citirajući izvore iz jednog europskog mobilnog operatera, početno će se nuditi izbor korisnicima za pristup Internetu bez oglasa, no vremenom bi to trebalo postati automatski unutar cijele mreže. Za sada nije jasno da li će se takva mogućnost korisnicima dodatno naplaćivati, no zasigurno će naštetiti velikim internetskim tvrtkama koje se bave prodajom oglasnog prostora, kao što je Google.

Nagađa se kako je razlog za ovakav potez mobilnih operatera želja za udjelom u dobiti od oglašavanja. Naime, operateri bi mogli oglašivačima ponuditi mogućnost za uklanjanje blokade oglasa uz određenu cijenu.

No takvih pokušaja je bilo i ranije, ali su na kraju nakon politički pritisaka operateri ipak odustali od njih.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.