Sci-Tech

Mobiteli

Google očekuje eksploziju Androida

Google očekuje eksploziju Androida

Većina modela pojavit će se uglavnom u ponudi europskih, a nešto manjim dijelom i u ponudi sjevernoameričkih pružatelja mobilnih usluga

Iako su trenutno u prodaji svega tri smartphonea s Androidom, Google predviđa eksploziju uređaja s tim mobilnim OS-om. Naime, Googleov direktor mobilnih platformi Andy Rubin izjavio je da kompanija do kraja godine očekuje 18 do 20 novih mobitela s Androidom iz osam ili devet proizvođača.

Većina modela pojavit će se uglavnom u ponudi europskih, a nešto manjim dijelom i u ponudi sjevernoameričkih pružatelja mobilnih usluga, javlja Bug.hr

U intervjuu za New York Times Rubin je pojasnio Googleov pristup licenciranju Androida. Iako je sam OS besplatan, postoje njegove tri verzije koje postavljaju određena ograničenja za proizvođače mobitela i telekome. Prva je verzija bez ikakvih obaveza prema Googleu, no proizvođač zbog toga ne smije isporučiti mobitel s Googleovim aplikacijama poput Gmaila ili Google Calendara.

Druga opcija dozvoljava distribuciju Googleovih aplikacija, no zahtijeva i potpisivanje ugovora o njihovoj distribuciji. Većina najavljenih mobitela dolazit će u ovoj opciji. Treća je mogućnost potpuna suradnja s Googleom koja uključuje isticanje Googleovog loga na samom uređaju. Telefon se tada isporučuje sa svim Googleovim aplikacijama koje niti proizvođači, niti telekomi ne smiju uklanjati, a također ni pristup pojedinim aplikacijama u Android Matketu ne smije se blokirati.


Reci što misliš!