Sci-Tech

Zanimljiv projekt

Institut Ruđer Bošković mogao bi postati Suradni centar IAEA

Institut Ruđer Bošković mogao bi postati Suradni centar IAEA

Zahvaljujući projektima tehničke suradnje Instituta Ruđer Bošković (IRB) s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), vrijednima više od 2 milijuna eura, 'Ruđer' je nabavio sofisticiranu opremu te stvorio temelje trenutno najvećeg i najsloženijeg eksperimentalnog postrojenja u Hrvatskoj - sustava Tandem akceleratora, priopćeno je u petak iz IRB-a, te istaknuto da je glavni direktor IAEA izrazio zadovoljstvo suradnjom s IRB-om.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, Yukiya Amano, tijekom radnog posjeta IRB-u, 18. i 19. svibnja, podupro je prijedlog Instituta Ruđer Bošković da taj najveći hrvatski znanstveni institut postane Suradni centar Agencije, navodi se u priopćenju IRB-a.

Republika Hrvatska postala je članica Međunarodne agencije za atomsku energiju 1993. godine i od tada aktivno sudjeluje u tehničkoj suradnji s IAEA-om na brojnim projektima, posebno u području medicine, znanosti i poljoprivrede.

Najveći broj znanstvenih projekta u Hrvatskoj odvija se upravo na 'Ruđeru' koji do sada ima ostvareno preko 30 istraživačkih i osam projekata tehničke suradnje s IAEA-om, naglašava se u priopćenju.

U sklopu IAEA projekata tehničke suradnje na IRB je unaprijeđena istraživačka infrastruktura u nekoliko laboratorija. Primjerice, nadogradnjom pogona u Laboratoriju za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD) značajno su se povećali kapaciteti za brojna interdisciplinarna znanstvena istraživanja, posebno u području modifikacija materijala, sinteze novih naprednih materijala zanimljivih iz područja nanotehnologije, kao i za pružanje komercijalnih usluga gospodarstvu.

''Naš laboratorij uspješno surađuje s brojnim medicinskim ustanovama i gospodarskim subjektima kojima pruža usluge radijacijske sterilizacije, pasterizacije i dekontaminacije raznih materijala, od medicinske opreme i pomagala, farmaceutskih proizvoda, kozmetike pa sve do predmeta kulturne baštine. Tako je, na primjer, zahvaljujući našem laboratoriju i efikasnoj sterilizaciji implantata nedavno jednom pacijentu spašen život ugradnjom umjetne zdjelice'', rekao je dr. Branka Mihaljević, voditeljica Laboratorija.

''IRB nije samo korisnik pomoći IAEA, već sudjeluje u nizu istraživačkih projekata i projekata tehničke suradnje IAEA-e u zemljama u razvoju, poput trenutno aktivnih projekata Libanona, Gane, Alžira i Meksika i to putem odlazaka eksperata s IRB-a, te putem obučavanja stipendista iz tih zemalja na IRB-u'', istaknuo je dr. Milko Jakšić, voditelj Laboratorij za interakcije ionskih snopova na IRB-u i hrvatskog Centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore.

Pored toga, IAEA redovito koristi akceleratorski sustav IRB-a za potrebe vlastitih istraživanja, a već tijekom 2015. planira investirati oko 120 tisuća eura u novu eksperimentalnu liniju s ionskom mikroprobom. Naime, sredstvima iz IAEA projekata ovaj je laboratorij nabavio 1.0 MV Tandetron akcelerator te novi ionski izvor Tandem Van de Graaffa, čime je postao najveći akceleratorski sustav u regiji, stoji u priopćenju.

Osim toga, uvođenjem tzv. transnacionalnog pristupa (TNA) eksperimentalnim uređajima s ionskim snopovima uz financiranje troškova gostujućih znanstvenika i domaćih laboratorija ova je infrastruktura postala nezaobilazni Europski centar u jačanju mobilnosti istraživača, s istaknutom ulogom u obrazovanju kroz suradnju s hrvatskim sveučilištima, kažu iz IRB-a.

Također, od prošle godine ovaj laboratorij postao je sastavna jedinica hrvatskog Centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore, te u prvoj polovici 2015. godine ima ugovorena čak tri HORIZON 2020 projekta vrijedna preko 3,5 milijuna eura. Zahvaljujući tim projektima Hrvatska, između ostalog, sudjeluje u jednom od najvećih projekta današnjice - izgradnji termonuklearnog eksperimentalnog reaktora ITER koji će omogućiti testiranje cijelog niza tehnologija potrebnih za rad fuzijske elektrane.

Imenovanje IRB-a u Suradni centar IAEA-e (IAEA Collaborative Center), dodatno bi unaprijedilo odličnu suradnju IRB-a i IAEA, te omogućilo još snažnije povlačenje sredstava iz europskih fondova, ali i značajno učvrstilo ulogu IRB-a u Europskom istraživačkom prostoru, ističe se u priopćenju IRB-a.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju posjetio je IRB u sklopu radnog posjeta Hrvatskoj 18. i 19. svibnja 2015. u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.