Sci-Tech

Zašto posao u Googleu može biti užasan

Zašto posao u Googleu može biti užasan

Posao u Googleu. Ne zvuči li kao san? Tko se ne bi volio pohvaliti da radi za najveću i najambiciozniju tehnološku tvrtku na svijetu? No, kao i u svemu što izgleda savršeno, i ovdje postoji kvaka.

Business Insider prenosi priznanja i izjave nekih bivših i sadašnjih zaposlenika, koji otkrivaju kako raditi za Google nije uvijek ono što nam prikazuju u dokumentarcima o dobrim uvjetima. 

1. Mogu si priuštiti zapošljavanje najboljih kandidata, tako da su 'svi' prekvalificirani.

Među konkurencijom su vam doslovno i studenti s najboljih američkih sveučilišta, jer ih Google povremeno angažira za "sitna" programiranja ili primjerice poslove vezane uz reklame na YouTubeu.

2. Okruženi ste talentima, ali i onima koji to nisu

Neprestano ste okruženi tisućama podjednako sposobnih, no isto tako je dovoljno onih koji to nisu pa 'truju' kompaniju. Morate stalno činiti sve i truditi se kako vas ne bi svrstali među takve.

3. Tvrtki je stalno isključivo do brojčanih pokazatelja napretka.

Bilo kakav napredak koji ne uključuje brojčani 'dokaz' nije bitan i nikome nije stalo do vaših izlika.

4. Nećete dobiti odmor kad ga očajno trebate

Nitko vam neće zapravo reći "Morate raditi i tijekom vikenda, i biti angažirani tijekom praznika", ali stvorena je takva kultura rada koja vas 'tjera' da budete što produktivniji, pa nema ravnoteže između radnog i "slobodnog" vremena.

5. Međuljudski "odnosi"

Kolegama nije stalo do vaših osjećaja niti različitih mišljenja. Svi su toliko fokusirani na posao da ćete teško s nekim postići pravi prijateljski odnos.

6. Ako si inteligentan, ne znači da si dobar vođa

Neki zaposlenici se slažu s tim da su im određemni manadžeri i nadređemni na pozicijama jer su primjerice vrsni znalci u nekom tehničkom području, pa su dobili promaknuće. No, to ne znači da su dobri vođe i obično su loši u upravljanju zaposlenicima.

7. Posao u Googleu možda vas uopće ne pripremi za buduće poslove

Zvuči nevjerojatno, ali tako je. S obzirom na to da primjerice godinama radite na nekim tehničkim poslovima, može vam se dogoditi da izgubite dodir sa stvarnim svijetom, i da ne uspijete popratiti druge izvore i tehnologije.

8. Dobit ćete previše 'praznih' obećanja

Neki su zaposlenici upozorili kako Google u pregovorima zna obećati puno više nego što ćete dobiti kada se jednom, uhodate u kompaniju. Zato budite čvrsti tijekom pregovora i inzistirajte na tome da sve dobijete 'crno na bijelo'.

9. Google je toliko velik, da ne možete nikako utjecati na njega

Jedan bivši zaposlenik, koji je u Googleu radio tri godine, priznao je da mu je bilo teško otići, ali da je konačnu odluku donio nakon što je shvatio da je samo 'dio velike mašinerije'. Osim ako ste smislili idući 'proizvod broj 1 u svijetu', postoji šansa da ćete se osjećati kao da sam održavate tuđi plamen, ili da ste samo jedan kotačić u sustavu. To može biti demotivirajuće.

10. Stvari se kreću sporije nego u manjim tvrtkama

Mnogi projekti planirani su za dugoročna razdoblja, što znači da ćete ponekad izgubiti dodir s time za što uopće radite, i zašto ste tolike sate prekovremenih još uvijek na poslu.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.