Sci-Tech

Kvantno računalo

Googleovo kvantno računalo je 100 milijuna puta brže od klasičnog

Googleovo kvantno računalo je 100 milijuna puta brže od klasičnog

Google i NASA već dvije godine surađuju na projektu kvantnih računala. Oni su zajedno kupili jedno od prvih dostupnih takvih strojeva, koji je proizvela kompanija D-Wave Systems, piše Bug.hr

Ovo je računalo smješteno u NASA-inom istraživačkom centru Ames koji se, kao i Googleovo sjedište, nalazi u Mountain Viewu u Kaliforniji.

Suradnja znanstvenika NASA-e i Googlea ovih je dana iznjedrila i prve "opipljive" rezultate. Prema podacima koje su zajednički objavili, ovo računalo koristi nešto više od 1000 kubita (kvantnih bitova), i ima zapanjujuće karakteristike.

Testirano na rješavanju problema optimizacije koji je bio sačinjen od 945 binarnih varijabli, D-Wave računalo zabilježilo je 100 milijuna puta kraće vrijeme rješavanja zadatka od klasičnog računala s jednom procesorskom jezgrom.

D-Wave kvantno računalo koristi tehnologiju kvantnog žarenja (quantum annealing), a ovo je prvi puta da je neko istraživanje pokazalo da ta metoda zaista koristi sve prednost kvantnih učinaka za poboljšanje računalnih performansi.

Naime, i u usporedbi sa simulatorima kvantnog žarenja ovo je računalo ostvarilo oko 100 milijuna puta bolji rezultat.

Naravno, do stvarne primjene ove tehnologije potrebno je još mnogo rada, istraživanja, i znanstvenih otkrića koja će omogućiti da kvantna računala budu jeftinija, učinkovitija i korisna u svakodnevnom životu.

No, koraci poput ovog, kažu iz Googlea, daju nadu da će se novi rezultati uskoro moći koristiti i u komercijalnim sustavima poput, primjerice, sustava umjetne inteligencije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.