Sci-Tech

Kralj električnih automobila

Elon Musk ima novu ideju - stižu li nam električni avioni?

Elon Musk ima novu ideju - stižu li nam električni avioni?

Elon Musk poznat je kao kralj električnih automobila, no ta mu titula nije dovoljna – želi je proširiti na još prijevoznih sredstava.

U svom govoru na nedavnom Hyperloop Pod natjecanju otkrio je da ima ideju i koncept za potpuno električni avion: "Mnogo sam razmišljao o električnom avionu koji vertikalno uzlijeće i slijeće. Mislim da imam nešto približno. Možda napravim nešto u vezi toga."

Direktor Tesle i SpaceX-a i ranije se poigravao idejom električnog aviona; u jednom intervjuu prošle godine otkrio je da već ima dizajn za takvu letjelicu.

Musk je dokazao da ima svoje adute u području letjelica nedavnim uspješnim uzlijetanjem i vertikalnim slijetanjem SpaceX rakete, prvim takvim u povijesti. Ne zabrinjava ga što većina ljudi misli da su njegove ideje sulude: "Jedan od mojih najboljih prijatelja napravio je video kompilaciju raketa koje padaju i natjerao me da ju cijelu pogledam. Jedan drugi je bio uključen u ideju o raketi i rekao da je to užasna ideja."

Električni avioni nisu dosad razmatrani kao ozbiljna opcija ponajviše zbog problema s baterijama – skuplje su od goriva, vrlo teške i postoji pitanje izdržljivosti i punjenja. No, ako je itko sposoban napraviti bateriju dovoljno dobru za avion, onda je to Elon Musk.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.