Sci-Tech

Stiže 5G mreža s neslućenim brzinama surfanja

Stiže 5G mreža s neslućenim brzinama surfanja

Tehnologija danas napreduje velikom brzinom, pa tako svakim danom čujemo za neki novi izum, dok se oni koji već postoje, dodatno usavršavaju i nadograđuju.

Tako je i s internetskim mrežama. I dok su vam mreže 3G i 4G zasigurno poznate, mnogi od vas iznenadit će se kad čuju i za 5G mrežu. 

Logično, nameće se zaključak, pošto je mreža 4G bila brža i efikasnija od 3G, kako će ova najnovija nastaviti u tom smjeru. 

Ipak, ono što će 5G mreža donijeti internetskim korisnicima, mnoge će ostaviti bez daha. 

Naime, 5G mreža donijela bi iskustvo skidanja filmskih sadržaja za samo par sekundi. Ipak, još su mnoge prepreke ispred pojavljivanja ove mreže u našim domovima.

Moćne tvrtke poput AT&T, Nokie i Googlea još uvijek vode međusobnu bitku oko definiranja globalnih standarda potrebnih da bi ova inovacija zaživjela.   

Očekuje se da će se ovi pregovori nastaviti sve do 2019. godine, što znači kako se ista mreža na mobilnim uređajima sigurno neće raširiti do idućeg desetljeća. 

Ipak, mnogi tehnološki velikani već su krenuli u testiranje inovacije na svojim uređajima, a neki od njih su prikazani i na tehnološkom sajmu Mobile World Congres, održanom u Barceloni.

Ako ćemo u detalje, mreža 5G konkretno bi ponudila nestvarnu internetsku brzinu od 10 GB/s, što je nekih 100 puta brže od najbržih mreža koje danas postoje. To znači da bi skidanje filmova u visokoj kvaliteti trajalo manje od pet sekundi, prenose Vijesti.hr

No, kada govorimo o 5G mreži, tu svakako nije riječ samo o brzini. Naime, brojne tvrtke već pripremaju brojne uređaje koji će počivati na 5G wireless mreži, poput 'pametnih satova' i raznih senzora koji će biti ukomponirani u najnovije mobilne uređaje. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.