Sci-Tech

Europska unija mogla bi zabraniti Google News

Europska unija mogla bi zabraniti Google News

Iako su njemački izdavači i Google nakon dvije godine sukoba uspjeli pronaći zajednički jezik koji prvenstveno odgovara tehnološkom gigantu, Europska unija mogla bi promijeniti cijelu priču te jednostavno izbaciti sa svog virtualnog teritorija Google News, ukoliko ne počne plaćati za usluge koje koristi, prenosi  ICTBusiness.

Naime, Google kroz svoj servis nudi najsvježije vijesti svojim korisnicima na način da jednostavno izvadi njihove dijelove iz medija diljem Europe i svijeta. Izdavačima se to ne sviđa jer Google News iznimno je popularna i korištena usluga, što znači da joj se ljudi priklanjaju te besplatno čitaju sadržaj za koji netko radi, troši resurse i vrijeme. Sad se to želi promijeniti.

Sve je počelo u siječnju 2013. godine, kad su njemački izdavači zatražili "produženje" zakona koji se tiče autorskih prava.

Smetalo im je što Google u svojoj tražilici prikazuje sadržaj pod njihovom ingerencijom te tako omogućava eventualnim korisnicima da putem tražilice dođu do sadržaja koji bi inače plaćali. No nisu uspjeli izvući novac od Googlea, samo su postigli da više u tražilici ne bude dostupan link koji vodi na kompletan autorski sadržaj.

Riječ je o konzorciju od 200 izdavača, ujedinjenih u ovom "ratu" činilo se kao prevelik zalogaj za Google, ali tehnološki je div u svojoj obrani inzistirao na tome da sadržaj ionako postoji te da ga se može pronaći i bez korištenja tražilice. Ali, izdavači su inzistirali na tome da Google olakšava potragu i trebao bi zbog toga podleći Zakonu o zaštiti autorskih prava. Na kraju je postignuto što je postignuto i izdavači će se zasad morati primiriti te prihvatiti odluku i s vremenom novim argumentima natjerati Google da im nešto plati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.