Sci-Tech

Karlovac: Teslinim HotSpotom otvorena turistička ruta "S Teslom u gradu svjetla i vode"

Karlovac: Teslinim HotSpotom otvorena turistička ruta

Turistička ruta "S Teslom u gradu svjetla i vode" u Karlovcu je u subotu otvorena Teslinim HotSpotom pred Gimnazijom, koju je veliki znanstvenik i izumitelj pohađao kao dječak.

Na prilazu Gimnaziji je postavljena informativna ploča, a na tlu crvenom bojom označena točka, to jest pozicija na kojoj će se turisti moći fotografirati u prepoznatljivom vizualu s pročeljem Gimnazije u pozadini. Teslin HotSpot je povezan kodom s potrebnim sadržajima, a vezani su za internetsku stranicu www.e-tesla.org. Za godinu dana održat će se i izložba s izborom najzanimljivijih virtuzalnih razglednica, najavila je voditeljica projekta Andrea Štalcar Furač.

Teslin HotSpot dio je projekta udruge KaUrbani, Turističke zajednice Grada Karlovca i gradova Karlovac i Ozalj, odnosno turističke rute kao dijela buduće Tesline europske rute.

Na informativnoj ploči i na internetskoj stranici dio sadržaja ispisan je Teslinim rukopisom, posebnim fontom koji su razvili grafolozi u Beogradu, a udruga KaUrbani je dobila odobrenje da ga koristi.

Nova turistička ruta dijelom je pješačka, rekla je direktorica TZGK Tihana Bakarić, a to je razlog da su današnjem obilježavanju početka novog turističkog sadržaja, inspiriranim Nikolm Teslom nazočili karlovački nordijski hodači.

Tesla je hodao najmanje dva sata dnevno, govorio je da mu je hodanje potrebno za snaženje uma i tijela, te da odatle crpi inspiraciju, rekla je "hodačica" Darinka Marijanić.

Nikola Tesla upisao je Kraljevsku veliku realku 1870. i pohađao ju je do 1873. godine. U Kraljevskoj velikoj realki još su bili na snazi zakoni Krajine pa je nastavni jezik bio njemački, kao i u ostalim krajiškim školama, a jedino su vjeronauk i povijest predavani na hrvatskom jeziku. U Zapisniku broj 10. sa sjednice nastavničkog zbora održane 11. veljače 1873., Nikola Tesla je pohvaljen iz povijesti, a ukoren zbog loše ocjene iz matematike, što je vjerojatno bila posljedica duže bolesti. U završnoj svjedodžbi iz matematike imao je odličnu ocjenu.

Ove godine obilježava se 160. obljetnice Teslina rođenja, a sljedeće 250. obljetnica Gimnazije Karlovac.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.