Politika

Josipović u Karlovcu nazočio predstavljanju automobila Tesle

Josipović u Karlovcu nazočio predstavljanju automobila Tesle

Predsjednički kandidat Ivo Josipović program obilaska Hrvatske za srijedu počeo je u Karlovcu, na Glavnom kolodvoru, gdje je nazočio prezentaciji električnog automobila Tesla američke tvrtke Tesla Motors i susreo se s predstavnikom te kompanije Sašom Cvetojevićem, suosnivačem Zagrebačkog poduzetničkog inkubatora 'Zip'.

 

Cvetojević je Josipoviću predstavio premium električno vozilo Teslu i, kao aktualnom predsjedniku Republike Hrvatske, prenio poruku američkog investitora i suosnivača Tesla Motorsa Elona Muska, da ta tvrtka namjerava iduće godine u Hrvatskoj graditi pet superbrzih punionica za električna vozila, svaka vrijednosti do 250.000 eura, a moguće su, rekao je, i druge, proizvodne investicije.

Na novinarsko pitanje Cvetojeviću znači li današnji susret da podržava kandidata Josipovića za budućeg predsjednika, odgovorio je da bi to učinio i da je predsjednik države netko drugi.

"Ja nemam problem s time tko je predsjednik, mene kampanja ne zanima. Pismo iz Tesle je došlo da se obavijesti predsjednik o namjerama tvornice i ja to sada činim jer mi u biznisu nemamo vremena čekati da kampanja prođe", rekao je Cvetojević. Dodao je također da su predstavnici Tesla Motorsa već bili u Hrvatskoj i to na poziv predsjednika Josipovića.

Ivo Josipović je rekao da mu je drago da je tvrtka Tesla prepoznala njegovu ulogu u promoviranju čistih tehnologija i pozivanje investitora da dođu, te ustvrdio da će tako biti i u drugom njegovom mandatu.

"Ojačat ću još više funkciju gospodarske diplomacije i učiniti da Tesla i druge moćne kompanije dođu u Hrvatsku. Kada govorimo o investicijama, gleda se samo na inozemstvo, a imamo i mi ovdje u Hrvatskoj potencijala za razvoj poduzetništva i jedna od važnih zadaća, onoliko koliko je u kompetenciji predsjednika, jest zagovaranje domaćih investitora", rekao je Josipović.

Predstavljanju automobila koji ne zagađuje okoliš prisustvovala je i Mirela Holy, predsjednica Oraha, jedne od sedamnaest političkih stranaka koji podržavaju Josipovića u kampanji za drugi predsjednički mandat. Naglasivši da održivi razvoj otvara zelena radna mjesta, Holy je ustvrdila da je došla podržati Josipovića "zbog njegovog programa, koji je potpuno usklađen s programom Oraha".

"Smatramo da je Hrvatskoj potrebna promjena društvene paradigme, a to je nemoguće postići bez promjene Ustava kao temeljnog društvenog dogovora. Naravno, ako Ivo Josipović osvoji ovaj mandat stvorit će se temeljni preduvjeti za promjenu Hrvatske prema društvu u kojem vladaju pravda i jednakopravnost", rekla je Holy.

Predstavljen Tesla automobil s jednim punjenjem prelazi oko 400 kilometara, a cijena vožnje na sto kilometara je kao jedna litra benzina, znači osam ili devet kuna, ako se baterije pune na noćnoj tarifi struje. Vrijednost predstavljenog automobila je 74.000 eura, ali tvornica razvija i srednju klasu, u vrijednosti od 25 ili 30 tisuća eura.

Josipović je u Karlovac došao vlakom da bi poslao poruku, kako je rekao, da su nam željeznice važne kao najekološkiji prijevoz roba i ljudi, ali i da je potrebno našu željeznicu modernizirati kako bi se bolje sačuvao okliš i štedio novac.

Iz Karlovca Josipović ide za Pulu, zatim će obići Fužine i kasnije poslijepodne Rijeku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.