Sci-Tech

Društvene mreže

Detektiranje depresije iz fotografija na Instagramu

Detektiranje depresije iz fotografija na Instagramu

Znanstvenici sa sveučilišta Harvard i Vermont uspjeli su razviti tehnologiju koja pomoću strojnog učenja može detektirati depresiju samo na osnovi fotografija s popularne mobilne aplikacije Instagram.

Analizirajući boje i metapodatke te služeći se tehnikom prepoznavanja lica, pomoću ove je tehnologije moguće prepoznati znakove depresije u 70% slučajeva, čak i prije nego što je liječnik postavio identičnu dijagnozu.

Riječ je zasad samo o eksperimentalnoj tehnologiji koja je prisutna samo u obliku istraživačkog rada. Nipošto nije riječ o alatu koji će zamijeniti dijagnozu i mišljenje stvarnog profesionalnog liječnika, već o tehnologiji koja bi u budućnosti mogla biti ukomponirana u svojevrsnu mobilnu aplikaciju za ranu detekciju depresije.

Kako bi tehnologija bila učinkovita, u radu je navedeno da je bilo potrebno analizirati barem 43.950 fotografija objavljenih na profilima 166 različitih korisnika Instagrama.

Prije spomenuta analiza boja odnosi se na pretpostavku da će osobe koje muči depresija na svoj Instagram profil stavljati fotografije u kojima prednjače tamniji tonovi te da će češće upotrijebiti Instagram filtre kao što su Inkwell i Crema.

Bug.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.