Sci-Tech

Društvene mreže

Tko je na Facebooku, duže živi

Tko je na Facebooku, duže živi

U američkom znanstvenom časopisu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) jučer je objavljena studija o utjecaju online društvenog života na zdravlje i dugovječnost ljudi.

Iako je do sada smatrano da aktivnosti koje zahtijevaju sjedenje za računalom negativno utječu na zdravlje, ova je studija pokazala da je povezivanje s drugim ljudima na društvenim mrežama u izravnoj vezi s duljim životom.

Studija je obuhvatila 12 milijuna Facebook profila koji su uspoređeni s podacima iz zdravstvenih kartona. Oni korisnici koji imaju više prijatelja na društvenim mrežama imaju manju vjerojatnost da će umrijeti nego oni koji nisu toliko povezani - stoji u zaključcima studije.

Ovo potvrđuje već otprije poznatu činjenicu iz "stvarnog svijeta", da ljudi koji imaju više prijatelje žive duže, a sada je to po prvi puta dokazano da vrijedi i za virtualna prijateljstva.

Najveću korelaciju s dugovječnošću ima umjereno korištenje Facebooka. Također, korelaciju s dugim životom pokazuje i broj primljenih zahtjeva za prijateljstvom, dok slanje istih nije povezano s očekivanim životnim vijekom. Ipak, kao najvažnije se pokazalo imati veći broj prijatelja - jer takvi korisnici žive zamjetno duže od onih koji su povezani s manjim krugom ljudi.

Dakako, studija tek dovodi ove faktore u korelaciju i ne tvrdi da ćete živjeti duže ako imate nekoliko stotina Facebook prijatelja. No, s druge strane, ništa vas ne košta da si pokušate na ovaj način produljiti život.

Bug.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.