Sci-Tech

Društvene mreže

Facebook kreće u borbu protiv lažnih vijesti

Facebook kreće u borbu protiv lažnih vijesti

Proteklih se tjedana u medijima, pogotovo američkima, mnogo piše o fenomenu lažnih vijesti koje kruže društvenim mrežama bez ikakve kontrole. Situacija je eskalirala u finišu predizborne kampanje za američkog predsjednika, kada su lažne vijesti o kandidatima brojčano značajno nadmašile one istinite.

Cijela je stvar otišla tako daleko da je odmah po objavi rezultata Facebook optužen da je "zaslužan" za pobjedu Donalda Trumpa jer nema algoritme koji bi eliminirali lažne vijesti iz News Feeda.

Kako većina odraslih Amerikanaca danas uzima upravo Facebook kao glavni izvor vijesti, te istima pristupaju potpuno nekritički, nije teško povjerovati da su izmišljene vijesti mogle usmjeriti prosječnog glasača prema jednoj ili drugoj opciji.

Ispočetka je Mark Zuckerberg odbacio mogućnost da je Facebook lažnim vijestima utjecao na izbore, ali sada pomalo okreće ploču. Iz tog će razloga na ovoj društvenoj mreži doći do izvjesnih promjena. Korisnici će moći lakše prijaviti vijesti za koje smatraju da su lažne, a sav će se prijavljeni sadržaj dodatno provjeravati. Stranice koje plasiraju lažne vijesti također neće moći zarađivati od njihovih oglasa.

Objave za koje se posumnja da bi mogli biti neistinite dobit će oznaku da su prijavljene kao sumnjive, pa bi korisnicima čitanje vijesti moglo postati nešto transparentnije, s manjom vjerojatnošću nasjedanja na pogrešne informacije izmišljene kako bi oblikovale njihovo mišljenje.

Bug.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.