Politika

ususret izborima

Koliko se Zadrana našlo u utrci za Sabor iz IX. izborne jednice?

Koliko se Zadrana našlo u utrci za Sabor iz IX. izborne jednice?

Petak je posljednji dan za predaju lista za sudjelovanje na parlamentarnim izborima. Sve je manje nepoznanica u devetoj izbornoj jedinici kojoj pripada grad Zadar.

Od Otoka, Solina i Šolte do Privlake, Vrsi i Nina, IX. Izborna jedinica poligon je brojnim strankama koje političkim programima žele osigurati mjesto u Saboru i vlast nakon parlamentarnih izbora 17. travnja.

Većina lista je već sastavljena iako sve nisu obznanjene. HDZ-ovu listu predvodit će Ivan Malenica, a na listi bi se trebao naći i predsjednik zadarskog HDZ-a Šime Erlić koji u ovoj izbornoj jedinici tradicionalno računa na dobar rezultat.

A komentirao je i glasine o negodovanju biogradskog dijela stranke zbog nezastupljenosti na listi.

- Uvijek postoje određene rasprave i konzultacije na tu temu unutar stranke, mislim da se to sad malo napuhuje. Sve je u redu s biogradskim HDZ-om. Zadarska županija ima na listi HDZ-a pet mjesta u IX. i jedno u VII. izbornoj jedinici. To je i više nego prije.

S druge strane naći će se koalicija predvođena SDP-om. Prva na listi je Sabina Glasovac, zadarske snage predstavlja i Irena Dragić, a sedmi na listi je glavni čovjek gradskog SDP-a Daniel Radeta:

- Zadovoljan sam kako je Glavni odbor SDP-a to predložio. Zadar je dobio na značaju jer ima prvo, treće i sedmo mjesto na listi. Očekujem pobjedu, a matematika s mandatima me apsolutno ne interesira.

I Domovinski pokret je nositelja liste našao u Zadru. Bit će to aktualni gradski vijećnik dr. Damir Biloglav:

- Naravno da je to velika čast, ne samo meni nego i mojim stranačkim prijateljima. Naša očekivajna su minimalno dva mandata u IX. izbornoj jednici.

Most će zastupati njihov donedavni županijski vijećnik Ivan Matić, on je njihovoj listi drugi, odmah iza Mira Bulja:

- Na listi će, osim mene, od zadarskih predstavnika biti županijska vijećnica Mosta Željana Popić. Malo je gužva u šesnaestercu, pogotovo u IX. izbornoj jednici. Nadamo se što boljem rezultatu, dat ćemo sve od sebe.

Čelnik zadarskog HSP-a Mate Lukić u utrci za Sabor nada se preferencijalnim glasovima jer se nalazi na posljednjem, 14. mjestu na listi, a još se čekaju informacije o imenima s lista ostalih stranaka.

Zbirna lista pravovaljanih kandidatura bit će objavljena na Veliku subotu ili na Uskrs, a tada će krenuti i službena promidžba. Zanimljivo će biti pratiti kampanju zadarskog zabavljača i gradskog vijećnika Enija Meštrovića koji je najavio mogući pohod na Markov trg sa strankom Ričard nezavisni.


Reci što misliš!