Politika

#izbori2024

Branko Bačić: Ovo je nezabilježen napad na Ustav RH

Branko Bačić: Ovo je nezabilježen napad na Ustav RH
Davorin Višnjić/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade ministar Branko Bačić izjavio je u subotu da je odluka predsjednika Republike Milanovića da sudjeluje na parlamentarnim izborima na listi SDP-a kao nositelj liste u 1. izbornoj jedinici i premijerski kandidat 'nezabilježen napad na Ustav Republike Hrvatske'.

Ocijenio je da je ulazak predsjednika RH Zorana Milanovića u predizbornu utakmicu neustavan.

"To tvrde svi uvaženi profesori ustavnog prava u Hrvatskoj, da je ovo nezabilježen napad na Ustav RH, da je ovo neprimjereno, da najviši državni dužnosnik sam krši zakon i Ustav, ulazi u političku utakmicu i time grubo narušava demokratske procese u Republici Hrvatskoj", rekao je Bačić u središnjem Dnevniku HTV-a.

Smatra da će taj potez najprije nanijeti najveću štetu predsjedniku RH, ali i svim oporbenim strankama koje ga u tome podržavaju. 

S druge strane, procijenio je Bačić, to će pridonijeti homogeniziranju HDZ-ova biračkog tijela jer se, kaže, "sada vidi kako je na djelu dramatična razlika između Hrvatske demokratske zajednice i naših partnera, a s druge strane oporbe koja ne bira politička sredstva kako bi se pokušala dokopati vlasti".

Dodao je kako očekuju da Ustavni sud, koji je za ponedjeljak najavio sjednicu, iznese svoje stajalište o ovim izborima, "da jasno kaže može li predsjednik Republike Hrvatske biti ujedno i kandidat na listi jedne političke stranke, konkretno SDP-a".

"Ako predsjednik Republike Hrvatske s time nastavi, onda je na Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), a čini mi se i na Ustavnom sudu, da poduzme zakonom predviđene radnje i prema predsjedniku Republike, ali i prema stranci u čijoj predizbornoj kampanji on sudjeluje", zaključio je Bačić.

Napominje da će HDZ nastaviti sa svojom predizbornom kampanjom i "ona će biti pozitivna" i "jasno isticati rezultate Vlade".

Predsjednik Ustavnog suda RH sazvao je za ponedjeljak  "Stručni sastanak sudaca i nakon toga Sjednicu Suda na čijem je dnevnom redu točka - Nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora u povodu izjave Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, raspisanih odlukom Predsjednika Republike od 15. ožujka 2024.",  priopćeno je ranije danas iz Ustavnog suda. 


Reci što misliš!