Politika

nastavak zarobljavanja neovisnih institucija

O izboru Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika oglasio se GONG

O izboru Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika oglasio se GONG
Robert Anić/PIXSELL

Gong je u srijedu ocijenio imenovanje Ivana Turudića na čelo DORH-a nastavkom zarobljavanja neovisnih institucija dodavši da'' što su dulje na vlasti HDZ i premijer Andrej Plenković, to su vladavina prava i liberalna demokracija u Hrvatskoj slabiji''.

''Umjesto neovisne i nepristrane osobe, glavni državni odvjetnik Turudić blizak je HDZ-u, prijateljuje s uskočkim optuženicima kojima odaje podatke iz istrage i s kojima 'svojata' pojedine suce, što je znak za uzbunu o stanju pravosuđa'', ističu u Gongu.

Državno odvjetništvo trebalo bi štititi interese Republike Hrvatske, ali ''kako će to biti moguće ako je na čelu tog tijela kompromitirana osoba, postavljena kako bi još jedna neovisna institucija postala taocem vlade Andreja Plenkovića'', dodaju.

Premijer Plenković j političar koji je želio mijenjati HDZ, ali ne samo da nije promijenio svoju stranku nego je unazadio dosegnute standarde vladavine prava u Hrvatskoj, smatraju u Gongu.

Pritom se pozivaju na recentna istraživanja koja analiziraju povjerenje u institucije i kontinuirano pokazuju da je pravosuđe, uz političke stranke, institucija kojoj hrvatski građani najmanje vjeruju.

''Kako graditi to povjerenje kada je za novog državnog odvjetnika izabrana osoba koja višekratno u javnosti ne govori istinu? Pardon, koja je reducirana u izričaju'', ističu u Gongu.

Tezom da objavljene poruke o postupcima Ivana Turudića nisu u javnom interesu, Plenković pokazuje koliko se udaljio od demokratskih standarda, smatrajući da je njegovo ekskluzivno pravo da određuje što je u javnom interesu što ugrožava stečene slobode i prava.

U Gongu ističu i da već godinama upozoravaju da se Plenkovićeva vlada udaljava od standarda koje je Hrvatska usvajala prilikom pristupanja EU.

U njegovom mandatu, navode, znatno je oslabljeno Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, a predsjednici koja je propitivala premijerov sukob interesa uskraćen je novi mandat. Za povjerenicu za informiranje imenovana je osoba koja je ministru pravosuđa poslužila kao “smokvin list” u skrivanju stvarnih autora Zakona o izbornim jedinicama a zakon se ''pripremao isključivo u stranačkoj kuhinji HDZ-a, bez struke, civilnog društva i opozicije''.

U Gongu ističu i da su se ''običnom' uredbom ograničila ljudska prava i zatvorio Markov trg te da trenutačna vlast medije i njihove izvore ''želi ušutkati Lex AP-om, i to nakon što su objavili poruke koje razotkrivaju koruptivno-klijentelističku mrežu u vrhovima vlasti''.


Reci što misliš!