Politika

duže vrijeme za prijavu

Europska komisija novim prijedlogom želi proširiti definicije kaznenih djela povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece

Europska komisija novim prijedlogom želi proširiti definicije kaznenih djela povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece
Shutterstock

Europska komisija je u utorak predložila ažuriranje kaznenog prava o seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju djece, koje među ostalim, predviđa proširenje definicija kaznenih djela.

Novim prijedlogom Komisija dopunjuje svoj raniji prijedlog iz 2022. u kojem se utvrđuju obveze internetskih tvrtki da otkrivaju, prijavljuju i uklanjaju materijal povezan sa seksualnim zlostavljanjem djece u okviru svojih usluga. 

Ovom ažuriranom Direktivom jačamo zaštitu, prevenciju, informiranost i pružamo potporu stvaranju sigurnog i poticajnog okruženja za najranjivije skupine. Sigurnost naše djece naša je odgovornost i nećemo odustati. Svako je dijete bitno”, izjavila je potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica.

Komisija novim prijedlogom želi proširiti definicije kaznenih djela povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece u državama članicama kako bi se obuhvatilo krivotvorene materijale, snimke ili fotografije, koje djeluju uvjerljivo a koje su generirane umjetnom inteligencijom.

Nova kaznena djela uključivala bi prijenos uživo seksualnog zlostavljanja djece te posjedovanje i razmjenu priručnika za pedofile.

U prijedlogu se predviđa dulje razdoblje u kojem žrtve mogu prijaviti seksualno zlostavljanje i zatražiti postupanje protiv počinitelja. Novim će se pravilima žrtvama omogućiti i pravo na novčanu naknadu kako bi se uzele u obzir dugoročne štete koje uzrokuje seksualno zlostavljanje djece. Osim toga, države članice dužne su uspostaviti koordinacijski mehanizam kako bi na najbolji način iskoristile dostupne programe za prevenciju i pomoć žrtvama.

Zlostavljanje djece ozbiljna je i sve veća prijetnja u cijelom EU-u. Da je prijetnja najranjivijim skupinama sve veća vidljivo je i iz toga što se na internetu i dalje pojavljuju priručnici za pedofile. Povećana prisutnost djece na internetu i tehnološki razvoj stvaraju nove prilike za zlostavljanje.  U EU-u je 2022. zabilježeno 1,5 milijuna slučajeva seksualnog zlostavljanja djece, navodi Komisija.


Reci što misliš!