Politika

Braća Italije (FdI)

Talijanska vladajuća stranka bi kažnjavala upotrebu stranih riječi

Talijanska vladajuća stranka bi kažnjavala upotrebu stranih riječi
Arne Dedert/DPA/PIXSELL

Braća Italije (FdI) premijerke Giorgie Meloni podnijela je prijedlog zakona usmjeren na zabranu korištenja stranih riječi i izraza u talijanskom jeziku, što je sve češća pojava koju je nedavno stigmatizirao bivši premijer i bivši šef Europske središnje banke Mario Draghi.

Prijedlog zakona koji je u petak predstavio zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma FdI-ja Fabio Rampelli uveo bi kazne u rasponu od 5.000 do 100.000 eura za javne službenike koji koriste strane umjesto talijanskih riječi u bilo kojoj javnoj komunikaciji, za tvrtke koje koriste strane izraze za nazive radnih mjesta te za škole i sveučilišta koji koriste netalijenske izraze, osim ako to nije opravdano prisustvom stranih studenata.

"Upotreba talijanskog jezika bit će obvezna za korištenje svih dobara i usluga, kao i u svim drugim sferama života, gdje su netalijanski izrazi postali raširena pojava ostavljajući mnoge ljude zbunjenima", rekao je Rampelli.

Draghi je prošle godine prekorio ljude što koriste strane izraze kako bi zvučali važnije, rekavši da je talijanski lijep i izražajan jezik koji ne treba zamjenu i primijetivši da su mnogi ljudi koji ne znaju engleski ostajali u neznanju.

Ljevičarski oporbeni Pokret 5 zvijezda (M5S) optužio je FdI za nedosljednost otkako je ministarstvo industrije preimenovano u "ministarstvo Made in Italy", upitavši "želi li se Rampelli odreći svog kolege Adolfa Ursa, ministra poslovanja i proizvodnje u Italiji.


Reci što misliš!