Politika

Komentar

Vlada prihvatila Nacionalni plan za ravnopravnost spolova do 2027.

Vlada prihvatila Nacionalni plan za ravnopravnost spolova do 2027.
Net.hr

Vlada je u četvrtak prihvatila Nacionalni plan za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. te akcijski plan za njegovu provedbu, a među sedam prioriteta su suzbijanje nasilja nad ženama i unaprjeđenje položaja žena na tržištu rada.

- Uz te, prioriteti nacionalnog plana su promicanje ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti, učiniti obrazovanje rodno osjetljivijim, unaprijediti položaj žena na mjestima političkog i javnog odlučivanja, uvođenje načela ravnopravnosti spolova u javne politike te promicanje ravnopravnost spolova u okviru međunarodne politike i suradnje, istaknula je na sjednici Vlade potpredsjednica Vlade za ljudska prava Anja Šimpraga. 

 

Uz nacionalni plan, donesen je i akcijski plan za njegovu provedbu do 2024. koji sadrži ukupno sedam posebnih ciljeva i 30 mjera. 

 

Prijevremeni lokalni izbori u Varaždinu i Čabru 16. travnja

Vlada je u četvrtak donijela odluku da se prijevremeni izbori za članove Gradskog vijeća Varaždinu i u Čabru te općinskih vijeća u općinama Kali i Kukljica provedu 16. travnja.

Vlada je ranije raspustila ta predstavnička tijela jer nisu donijela proračun za 2023., kao ni odluku o privremenom financiranju. 

 

Vlada je dala suglasnost ravnatelju Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) za sklapanje ugovora o nabavi za provedbu nacionalnih ispita u vrijednosti 398.168,42 eura. 

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je da se provedba nacionalnih ispita planira u 81 školi za učenike četvrtih razreda te za sve učenike osmih razreda u svim osnovnim školama u Hrvatskoj. 


Reci što misliš!