Politika

upozorava na alarmantno stanje

Sabina Glasovac: U Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje

Sabina Glasovac: U Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje
Patrik Macek/PIXSELL

Procjena je da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje, u ime žrtava imamo odgovornost zaštiti ih, ističe Sabina Glasovac (SDP).

DS-ova zastupnica Katarina Nemet upozorila je u četvrtak da je u zadnjih 20 godina u Hrvatskoj ubijeno 398 žena, te pozvala državu i lokalne jedinice da pomognu institucijama koje brinu o žrtvama.

Jesmo li svjesni brojke o 398 ubijenih žena, upitala se Nemet u saborskom govoru na slobodnu temu na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Na problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, upozorili su i drugi klubovi, pri čemu su neki oporbeni prozvali Vladu da na nije napravila sve što je trebala.

Vladina je odgovornost što sedam godina nema Nacionalne politike ravnopravnosti spolova, njena je odgovornost i nepostojanje proračunskog financiranja jednog jedinog tajnog skloništa u državi, kaže Katica Glamuzina (Socijaldemokrati).

U Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje

Procjena je da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje, u ime žrtava imamo odgovornost zaštiti ih, ističe Sabina Glasovac (SDP).

Nema, kaže, opravdanja za nečinjenje i zatvaranje očiju, mora se poslati jasna politička poruka da se nasilnike neće tolerirati, skandalozno je da se zlostavljači umjesto zatvorom kažnjavaju javnim radovima, nije normalno da rad skloništa ovisi samo o europskim fondovima.

U Klubu HDZ-a ne dijele oporbene ocjene.

Od 2020. osiguran je rad Nacionalnog pozivnog centra 24 sata dnevno, telefon je javan i besplatan, žrtva nasilje u obitelji može prijaviti policiji, centru za socijalni rad, zdravstveni, radnici u vjerskim, humanitarnim ustanovama, školama…dužni su prijaviti počinitelje nasilja za koje saznaju, kazala je Branka Juričev Martinčev (HDZ).

Naglasila je i kako je osigurana regionalna dostupnost skloništa za žrtve, sada ih je 25, ukupni im je kapacitet 352 mjesta, popunjenost 57 posto.

Osim toga, dodala je, Ministarstvo pravosuđa priprema radikalan zaokret u sankcioniranju obiteljskog nasilja.

Zastupnice ističu i kako su počinitelji obiteljskog nasilja najčešće bračni ili izvanbračni suprug ili bivši partner, neki član zajednice.

Ono što jako žalosti, sve češće su u pitanju i sinovi, dodaje Martinčev.

I Dragana Jeckov (SDSS) upozorava da je femicid u Hrvatskoj u porastu, 12 žena ubijeno je u osam mjeseci ove godine, 14 lani.

Krajnje je vrijeme da se femicid ozbiljno shvati, poručila je.

Damir Bakić (ZLB) primjećuje kako skandaliziranje i zazivanje institucija nakon ubojstva traje kraće od patnje žrtava. Svaki puta govorimo da nam trebaju jače institucije, stroži zakoni i više sredstva, ne govorimo što nam treba manje, što je srž femicida, kazao je.


Reci što misliš!

 Izdvojeno