Politika

međunarodna suradnja

Putin poručio da će Rusija produbljivati suradnju sa Srbijom

Putin poručio da će Rusija produbljivati suradnju sa Srbijom
Shutterstock

Rusija će nastaviti produbljivati suradnju sa Srbijom, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin na ceremoniji uručenja vjerodajnica veleposlanicima u Moskvi, dodavši da redovito razgovara sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

"Rusiju i Srbiju povezuje strateško partnerstvo oslanjajući se na tradiciju prijateljstva, kulturnu, duhovnu i povijesnu bliskost naših bratskih naroda. Redovito razgovaram s predsjednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem, tijekom osobnih sastanaka i telefonskih razgovora, o ključnim pitanjima daljnjeg razvoja suradnje", rekao je ruski šef države, a prenio ruski portal Sputnjik.

Putin je istaknuo da Rusija cijeni napore srpskih prijatelja da provode uravnoteženu, neovisnu politiku na međunarodnoj sceni i dodao da će Rusija i Srbija nastaviti produbljivati suradnju u ekonomskoj, znanstveno-tehničkoj i humanitarnoj sferi.

Putin je također istaknuo da će Rusija nastaviti podupirati Srbiju u zaštiti njena suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti. 

"U okviru međunarodnog prava, oslanjajući se na Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, nastavit ćemo pružati našim srpskim prijateljima svestranu pomoć u borbi za legitimna prava i interese Srbije, zaštiti njenog državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti", poručio je Putin.

Svečanosti je nazočio i veleposlanik Srbije u Moskvi Momčilo Babić, navodi Sputnjik. 

Srbija na međunarodnoj sceni službeno provodi neovisnu politiku i ustrajava na vojnoj neutralnosti, te naglašava da je strateški opredijeljena za eurointegracije, ali da istodobno ne želi narušiti tradicionalna prijateljstva s Rusijom i Kinom. 


Reci što misliš!