Politika

predsjednik najavio osvetu

Iran će osvetiti Sulejmanija ako se Trumpu neće suditi

Iran će osvetiti Sulejmanija ako se Trumpu neće suditi
AP images

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi u ponedjeljak je najavio osvetu za američki atentat na iranskog generala Kasema Sulejmanija prije dvije godine ako za to sudski ne bude odgovarao bivši američki predsjednik Donald Trump

Iran i njegovi saveznici u Iraku odaju počast Sulejmaniju, zapovjedniku elitne jedinice Al-Kuds, generalu koji je i prije smrti imao kultni status u iranskom društvu.

Sulejmani je ubijen 3. siječnja 2020. u napadu dronom u blizini bagdadske zračne luke, na naredbu tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

„Ako se Trumpu i bivšem državnom tajniku Mikeu Pompeu neće suditi na nepristranom sudu za kriminalni čin ubojstva generala Sulejmanija, muslimani će osvetiti svog mučenika“, rekao je Raisi u govoru u ponedjeljak. 

Iran je u nedjelju pismom pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da pozove na odgovornost SAD i Izrael, državu za koju Teheran također tvrdi da stoji iza atentata. 

Dan nakon ubojstva SAD je UN-u rekao da je taj čin bio samoobrana i da će poduzeti dodatne akcije na Bliskom istoku da zaštiti američke interese „ako će to biti potrebno“. 


Reci što misliš!