Politika

#županija

Kako će se formirati većina u Županijskoj skupštini?

Kako će se formirati većina u Županijskoj skupštini?

Borba za zadarskog župana na kraju se pokazala daleko neizvjesnija nego što je to sugerirao rezultat iz prvog kruga gdje je HDZ-ov kandidat Božidar Longin bio uvjerljivi pobjednik.

U sinoćnjem drugom krugu, Longin je na kraju pobijedio nezavisnog Ivicu Žuvelu za razliku od svega tisuću i petsto glasova na malo više od 51 jednu tisuću izašlih birača. Novi mandat ipak je osvojen, a situacija u Županijskoj skupštini daleko je povoljnija za pobjedničku listu HDZ-a i partnera nego u primjerice zadarskom Gradskom vijeću.

Što se tiče Skupštine, računica je jasna - 19 je ruku potrebno za većinu tako da HDZ i partneri sa svojih 18 tu dobro stoje. Novi stari župan Božidar Longin - tako sinoć smirenim glasom najavljuje:

- Nastavljam s programima s kojima smo krenuli u ovom mandatu, sutra je novi radni dan , ujutro smo na poslu već, nastavljamo raditi.

Uspjeh kandidata Žuvele nadovezuje se na dobar rezultat njegove liste koja je sa pet mandata treća po snazi u skupštini:

- Iduće četiri godine slušat će te glas malih ljudi u skupštini, davat ćemo rješenja , nemamo ništa protiv da HDZ preuzme neke naše ideje, čak smo skloni podržati sve dobre prijedloge odakle god dolazili.

Druga po snazi je lista koju predvodi SDP - ova koalicija "Srcem za Zadar" sa 6 mandata, županijski povjerenik SDP - a Erol Gaši danas poručuje bit će konstruktivna oporba:

- Mi smo imali u prošlom mandatu, nažalost situaciju, da nas se često prozivalo klub vijećnika SDP-a da ne djeluje dovoljno oporbeno to u ovom novom sazivu neće biti slučaj .Zauzimamo poziciju oporbene scene onako kako nam i priliči kada je HDZ na vlasti.

Lista Mosta - s nositeljem Ivanom Matićem osvojila je 3 mandata - njegov stav je već poznat:

- Volio bih napomenuti da HDZ ipak nije osvojio Zadarsku županiju, jer oni nemaju većinu u županiji, iako se tako govori pa ćemo vidjeti kako će se sve razviti.

Tri mandata osvojila je i lista DSU - HNS - HSLS - s nositeljem Antoniom Vučetićem, a u Županijsku skupštinu prvi puta ulazi i Domovinski pokret i to sa dva vijećnička mandata. Iz Domovinskog pokreta i danas nam kažu kako im je glavni kriterij za eventualnu postizbornu suradnju - programi koji garantiraju boljitak svih žitelja Zadarske županije.


Reci što misliš!