Politika

#izbori

Marcelić: Ričard je privukao mlađe birače koji nisu glasali ni za HDZ niti za SDP

Sven Marcelić o Ričardu: "Vrlo vjerojatno je prosjek godina njegovih birača niži od prosjeka godina i SDP-a i HDZ-a. Ne postoji jasna korelacija niti prema HDZ-u niti prema SDP-u. Dakle, on se ukopčao u neko biračko tijelo za koje nije jasno čije je inače."

Lokacija nacionalnog fenomena ovih lokalnih izbora je Zadar. Slobodni umjetnik Enio Meštrović, poznatiji kao Ričard, s osvojenih sedam vijećničkih mjesta drži ključeve gradske vlasti. Drugi krug izbora za gradonačelnika izmaknuo mu je za 700-tinjak glasova, ali je zato u utrci za Gradsko vijeće grad Zadra osvojio skoro 22 posto glasova i iznenadio i sebe i ostale političke aktere u gradu. I sve to netipičnim izbornim programom:

Ukrasti što više, al' vrat't' narodu! Žderačina i lokač'na kroz cilu god'nu!

A treća politička snaga u gradu postao je gotovo isključivo zahvaljujući Youtube kanalu na kojem je osebujni Ričard glavna zvijezda:

Mi ljudimo donosimo sriće i veselja, što puno fali ovoj državi i uopće u cilon svitu!

Upravo ovim pristupom je, komentira sociolog Sven Marcelić za Radio Zadar, dobio protestne glasove:

To je ono što je vjerojatno i privuklo određeni dio njegove publike. Vrlo vjerojatno je prosjek godina njegovih birača niži od prosjeka godina i SDP-a i HDZ-a. Ne postoji jasna korelacija niti prema HDZ-u niti prema SDP-u. Dakle, on se ukopčao u neko biračko tijelo za koje nije jasno čije je inače.

Politolog Anđelko Milardović uspoređuje ga s talijanskim Pokretom 5 zvijezda na čijem je čelu Beppe Grillo:

I on je isto tako igrao na tu kartu. Izazvao je establišment i članovi tog pokreta su ušli u vladu. Mislim da je slično i u Zadru na primjeru Ričarda koji je na taj način izazvao čitav politički establišment. Ismijao ga je i to se ljudima svidjelo.

Budući izbori pokazat će je li pojava Ričarda u zadarskoj političkoj areni fenomen ili će sustavnije korištenje novih medija biti sve češća ulaznica u političke strukture.


Reci što misliš!