Politika

lokalni izbori

Na pojedinim listama nema niti jedne žene

Na pojedinim listama nema niti jedne žene

Jedno od pravila kojeg bi se na predstojećim lokalnim izborima trebale držati stranke je i udio žena na kandidacijskim listama. Kakva je situacija na listama u našoj županiji?

Ova zakonska odredba odnosi se isključivo na kandidacijske liste za županijske skupštine, gradska vijeća i općinska vijeća, a ne za mjesta župana, gradonačelnika i načelnika te njihovih zamjenika. Iako se udio žena posljednjih godina povećao one su i dalje podzastupljene  upozorava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. 

Unatoč napretku zastupljenost žena u predstavničkim i izvršnim tijelima i dalje nije ravnopravna njihovim muškim kolegama ističe Višnja Ljubičić.

Do tako niske zastupljenosti žena došlo je unatoč tome što su žene među kandidatima bile zastupljene u udjelu od 42%. Čimbenik koji ima presudan utjecaj na takav rezultat je pozicioniranje žena na nepovoljne pozicije na izbornim listama na kojima nemaju realnu šansu biti izabrane npr. bilo je samo 15% žena na prvim mjestima na kandidacijskim listama za općinska vijeća, gradska vijeća i županijske skupštine.

Potvrđuju to i kandidacijske liste za Zadarsku županiju. Iako od ukupno 1547 kandidata za župana, gradonačelnike, načelnike, gradska i općinska vijeća te županijsku skupštinu 47 posto su žene čime se na prvi pogled poštuje uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca detaljniji pregled pokazuje kako neravnopravnosti i dalje ima. Tako od ukupno 124 kandidacijske liste 23 ne poštuju ravnopravnu zastupljenost, pa na pojedinim listama nema niti jedne žene. 

Dodajmo i kako je od 68 kandidata za načelnike tek 8 žena, dok od 20 kandidata za gradonačelnike i 6 za župana Zadarske županije nema niti jedne žene.


Reci što misliš!