Politika

unutarstranački izbori

Više od 12 tisuća članova HDZ-a u Zadarskoj županiji imat će priliku birati čelne ljude

Više od 12 tisuća članova HDZ-a u Zadarskoj županiji imat će priliku birati čelne ljude
Dino Stanin/PIXSELL

U nedjelju se održavaju unutarstranački izbori u HDZ-u. Više od 12 tisuća članova HDZ u Zadarskoj županiji imat će priliku birati čelne ljude stranke u županiji te u općinama ili gradovima kojima pripadaju.

U županijskoj središnjici HDZ-a u Medulićevoj ulici pripremaju se izborni materijali za nedjelju kada će izabrati novo vodstvo na razini županije te gradova odnosno općina. Ovi izbori trebali su biti održani u ožujku, ali su prolongirani zbog pandemije. Za predsjednika županijskog odbora jedini kandidat je onaj aktualni - Božidar Kalmeta, kaže tajnik ŽO HDZ-a Ante Babić:

- Imamo jednog kandidata za predsjednika, gospodina Božidara Kalmetu. Za potpredsjednika je kandidature službeno predalo osam kandidata, a u međuvremenu je troje kandidata odustalo.

Trolist koji su povukao iz utrke čine: Martin Baričević, Branko Kutija i Željko Šoša. Stoga će HDZ-ovci za četiri potpredsjednička mjesta birati između: Josipa Bilavera, Ivane Dević, Jure Fabijana, Milivoja Kurtova i Božidara Longina. U gradu Zadru sve je već jasno; aktualnog predsjednika Josu Nekića zamijenit će Šime Erlić, a za tri potpredsjednička mjesta natječe se troje kandidata:

Kandidati su: Branko Dukić, Bruno Milin i Elvira Sterle.

U većini jedinica lokalne samouprave samo je jedan kandidat za predsjedničko mjesto, ali bit će i zanimljivo na pojedinim biračkim mjestima. U Biogradu se tako za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a natječe čak troje kandidata.

Babić ističe da će se na nedjeljnom glasovanju od 8 do 19 sati strogo pridržavati svih protuepidemijskih mjera, a rezultati će se znati vjerojatno u ponedjeljak. U čitavoj županiji HDZ-broji 12.746 članova, a tajnik Babić izrazio je žaljenje što se više žena među njima nije odlučilo na kandidaturu na unutarstranačkim izborima:

- Zaista mi je žao mi je što ih nema više, ali to je stvar njihovog osobnog afiniteta i ambicija. Ali, zato me veseli što su mladi ljudi dosta zastupljeni.

Babić je zaključio je da bi – s obzirom na zdravstvenu situaciju – bio zadovoljan da u izbornom procesu sudjeluje 40-ak posto članstva.


Reci što misliš!