Politika

optimistična najava

Plenković: Ove godine gospodarski pad, slijedeće snažan oporavak

Plenković: Ove godine gospodarski pad, slijedeće snažan oporavak
Patrik Macek/PIXSELL

Mandatar Vlade Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako bi u ovoj godini, u odnosu na lani, Hrvatska mogla pretrpjeti gospodarski pad od oko 10 posto, no već sljedeće godine očekuje se snažan oporavak po stopi iznad šest posto.

Po procjenama Europske komisije mogli bismo rasti čak za 7, 5 posto u 2021. godini, rekao je Plenković u Hrvatskom saboru predstavljajući program i sastav svoje druge, a 15. hrvatske Vlade.

Naglasio je kako će u tom pogledu Vladin prioritet biti da nakon Europskog vijeća i ispregovaranih 22 milijarde eura te europskog programa za oporavak u potpunosti iskoristi ta sredstva kao dodatnu snažnu polugu za oporavak gospodarstva.

Najavio je kako će njegova Vlada, koju bi Sabor trebao potvrditi u četvrtak, sa sjednice u petak poslati zakonski prijedlog o obnovi Zagreba i njegove okolice od potresa. Štete se procjenjuju na 11, 5 milijardi eura, podsjetio je.

Upozorio je da će se Hrvatska morati i dalje nositi s posljedicama pandemije koronavirusa, koja u svijetu ne jenjava, nego se, naprotiv, ubrzava.

"Pandemija će još biti s nama pa trebamo ostati odgovorni i pridržavanjem mjera naučiti živjeti s virusom“, rekao je Plenković naglašavajući kako jedino zajedno, uz oslanjanje na struku i znanost, možemo uspješno prebroditi ovo zahtjevno vrijeme i osigurati gospodarski oporavak Hrvatske.

Pozdravio je sve zdravstvene djelatnike i ostale službe koje se bore da bi u pandemiji spasili svaki život.

Stvoriti uvjete za 100.000 novih radnih mjesta, povećanje prosječne i minimalne plaće te dodatna porezna rasterećenja, neki su od ciljeva iz programa nove Plenkovićeve Vlade do 2024. godine. Pet je temeljnih programskih područja, odnosno prioriteta koji će joj biti vodilja: socijalnu sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost.

Za članove svoje Vlade, koje je predstavio Saboru, Plenković kaže da su tim iskusnih i profesionalnih ljudi sa svojim karijerama.


Reci što misliš!