Politika

Hrvatskoj prijete novi izbori

Ministrica Dalić ostaje u Vladi do 10. srpnja, a onda slijedi rekonstrukcija?

RTL neslužbeno doznaje da Martina Dalić ostaje u Vladi do 10. srpnja, kada je rok za postizanje nagodbe. Nakon toga izgledno je da će ona biti prva koja će otići u rekonstrukciji Vlade ne odluči li premijer Plenković izići na prijevremene izbore.

Na redu su činjenice do kojih dolazimo Hotmail prepiskom koju nastavlja objavljivati portal Index, a koju nitko ne osporava. I dok ju Državno odvjetništvo provjerava, a  sumnja se da je svima lagala, Martina Dalić ne skida osmijeh s lica.

"Neću podnijeti ostavku", ponovila je danas.

Već mjesecima je, kaže, izložena napadima Ivice Todorića i tvrdi da je ovo plan za rušenje nagodbe. Da je sve jedna velika urota protiv Vlade slaže se i premijer.

'Sve je orkestar'

"Zašto su baš mailovi izašli na dan kada ja imam veliki intervju i dobivam nagradu? Što ih nisu pustili prije ako ih imaju? Sve je orkestar, tajming, drama", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Portal Index danas je objavio nove mailove takozvane Borg grupe stručnjaka koji su s Dalić radili lex Agrokor. Doznaje se da je odvjetnik Boris Šavorić, onaj za kojeg je Dalić tvrdila da nema veze s njom, ne samo pisao Lex Agrokor već ujedno i radio za ruske banke. 

"Jesi napisao Šavorićev zakon :-)... "Pišemo.... ali za nas.... jer ako nas ko '48 ufate da šurujemo sa Staljinom", stoji u prepisci. Na kraju se uključuje i Dalić u veselom tonu. "Šavorićev zakon, mašala. Staljinizam je dobar kome ga je Bog dao."

RTL doznaje da za svoj rad Šavorić nije plaćen, a u Odvjetničkoj komori tvrde da nije ni trebao. 

"Dobili smo odgovor od društva Šavorić da oni nisu Vladi RH pružili odvjetničke usluge već su sudjelovali na izradi zakona na poziv ministarstva", kazao je Alen Jakobović,disciplinski tužitelj HOK.

Ipak i dalje nastavlju izvide oko Šavorićevog rada. Sama Dalić tvrdi da su poruke izvučene iz konteksta. 

"Sadržajem tih e-mailova hrane se najniže strasti, i meni bi bilo zanimljivo vidjeti sadržaj vaših mailova", izajvila je Dalić.

'Laboratorijski uvjeti'

"Mi se sad pravimo da je to bilo u laboratorijskim uvjetima s apotekarskom vagom, uz mir i tišinu u švicarskim alpama, takav je otprilike današnji kontekst pogleda od prije 14 mjeseci", rekao je Plenković.

Dok Plenković i dalje stoji uz svoju potpredsjednicu, njezin rad se ispituje na više razina. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa predmet je samo pokrenulo, a
jutros je stigla i prijava protiv Dalić. 

"U ovom trenutku je otvoren predmet i doći će vrlo brzo na dnevni red", najavila je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

SOA dobila jasne upute državnog vrha

Angažirana je i SOA, iako je mailove već pregledavala. "Nedvojbeno je SOA uključena. Imamo jasne upute državnog vrha da razjasnimo cijelu situaciju", kazao je Daniel Markić, ravnatelj SOA-e.

U DORH-u već rade izvide na temelju prijašnjih kaznenin prijava protiv Dalić. Sami mailovi kaže bivši glavni državni odvjetnik za kaznenu odgovornost možda neće biti dovoljni. 

"Ne može se samo na temelju nekih mailova definitivno zaključiti tko je s kim bio u vezi, ili nije bio u vezi. I je li cijela priča uzrokovana nekakvom brzinom. Ili je kroz to netko pronašao sebe u nekom materijalnom smislu", kazao nam je Berislav Živković, bivši glavni državni odvjetnik.

O svemu će se idući tjedan raspravljati i u Saboru , na inicijativu SDP-a, koji traže odgovore. Istu inicijativu pokrenuli su i u MOST-u za osnivanje novog istražnog povjerenstva za Agrokor.

Jesmo li pred izvanrednim izborima?

Vlada ne pada i nismo pred izvanrednim izborima, barem ne do utorka. Naime, tada slijedi nastavak sastanka koalicijskih partnera koji su se i danas sastali u Vladi.

RTL neslužbeno doznaje da Martina Dalić ostaje u Vladi do 10. srpnja, kada je rok za postizanje nagodbe. Nakon toga izgledno je da će ona biti prva koja će otići u rekonstrukciji Vlade ne odluči li premijer Plenković izići na prijevremene izbore. Nikome od HDZ-ovih partnera to doduše ne odgovara, ali im odgovara sadašnja situacija jer mogu licitirati s više uvjeta Vladi.

Partneri podržali Plenkovića

"Već sam na sva vaša pitanja danas odgovarala", kazala nam je Dalić na pitanje hoće li se povući nakon 10. srpnja.

No odgovorima većina partnera, izgleda, nije najsretnija: "Želimo naravno voditi odgovornu politiku političke odgovornosti i sljedećih dana  i  nakon 10. srpnja će se raspravljati o političkoj odgovornosti će se dosta razgovarati", kazao je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

Agrokor, radna mjesta, dovršetak nagodbe - sve je to prije i sve je to važnije od političke i svake druge eventualne odgovornosti potpredsjednice. Predah preko vikenda, dobro će doći za brušenje stava.

Koalicijskim partnerima ništa sporno nije. Za sada. A kako bi i bilo kada bi u slučaju izvanrednih izbora sabornicu mnogli gledati samo na televiziji.


Reci što misliš!