Politika

natezanja oko granice

Plenković zadovoljan saslušanjem pred Europskom komisijom, Sloveniju opet pozvao na bilateralno rješavanje

Plenković zadovoljan saslušanjem pred Europskom komisijom, Sloveniju opet pozvao na bilateralno rješavanje
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska i slovenska strana iznijele su svoje argumente za i protiv tužbe zbog neprovođenja arbitražne presude pred EK

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić izjavila je kako je Komisija jako dobro proučila argumente i da je rasprava pokazala da se radi o graničnom pitanju bez povrede europskog prava. Saslušanje je ocijenila vrlo uspješnim. ''U zaključnom izlaganju smo rekli da će EK najbolje učiniti ne prihvaćajući slovenski zahtjev'', dodala je.

"Odvijalo se u ugodnoj atmosferi. To je bila prilika da pred predstavnicima EK na jednoj stručnoj razini raspravimo sva pitanja i razmijenimo stajališta, da EK dobije uvid u čemu se tu u stvarnosti radi. Nije bilo novih spektakularnih stajališta. I jedna i druga strana je nastavila predstavljati svoja već poznata stajališta", rekla je državna tajnica u MVEP-u. 

Premijer Andrej Plenković također je zadovoljan i Sloveniji još jednom poručuje:

"Zadovoljni smo onim što je hrvatski tim predstavio. Prema našem čvrstom stavu nema nikakvog govora o kršenju europskog prava. Pozivam još jednom Sloveniju da bilateralnim putem riješimo ovo pitanje, posezanje za ovim putem smatram da će, što se njih tiče, biti neuspješno."

Zadovoljna je i slovenska strana. 

"Naši su predstavnici nastupali stručno, a takvi su bili i njihovi odgovori na pitanja, dok Hrvatska na sastanku nije predstavila nikakve nove argumente", rekao je šef slovenske diplomacije Karl Erjavec. 

Predstavnici Komisije imaju rok do 18. lipnja da odluče o daljnjim koracima. No Slovenija je, neovisno o Komisiji, već najavila tužbu.


Reci što misliš!